Krig i Australien

Facebook

Ett ”krig” har blossat upp i Australien. Det är ju en ”länkskatt” på gång i EU, där företag som Google och Facebook ska tvingas betala för att få nöjet att länka till nyhetsmedia. I Australien har de kommit lite närmare att klubba en liknande lag, och där svarar Facebook genom att helt enkelt stänga av möjligheten att länka till, eller dela, nyhetsmedia!

Helt rätt!

Facebooks respons kan du läsa här via denna länk, men nyckelcitat är:

In fact, and as we have made clear to the Australian government for many months, the value exchange between Facebook and publishers runs in favor of the publishers — which is the reverse of what the legislation would require the arbitrator to assume. Last year Facebook generated approximately 5.1 billion free referrals to Australian publishers worth an estimated AU$407 million.

Precis så är det – varje gång jag exempelvis länkar till Aftonbladet, så ger jag dels Aftonbladet  trafik – någon av mina läsare klickar sig vidare till Aftonblaskan och kan där utsättas för deras reklam, dels så ger jag Aftonbladet länkstyrka. Googles algoritmer är uppbyggt som så att ju fler som länkar till en (kvalitets)sida, desto högre upp i sökresultaten kommer sidan vid en Googlesökning. Jag borde därför få betalt av Aftonbladet för att länka till dom, inte tvärt om!

Facebook

Feltänkt

Lagen är också ett feltänk av stora mått. Nyhetsmedia väljer själva att synas på Facebook, Google och Twitter. Det är jätteenkelt att inte synas där – sätt bara en no-indextag på ditt material så blir det helt enkelt inte indexerat av sökmotorerna. Men media vill såklart synas, så de får trafik – Aftonbladet borde betala Google, inte tvärt om!

Nu gjorde förvisso Google (konstigt nog) en deal med australiensisk media, så de kommer betala en länkskatt, men Facebook står raka i ryggen och protesterar. Google borde göra likadant. Avindexera statsradion, stats-tv, och de tre-fyra största tidningarna i varje EU-land för att visa vad som kan ske om inte lagen dras tillbaka. Det kommer ta tio minuter, så ligger lagförslaget i papperskorgen!

”Journalistik måste få kosta”

Javisst, men gammelmedia måste förstå att deras affärsmodell är inaktuell. När tidningen bara fanns på papper, så betalade man för sina nyheter. Ni får väl lägga hela den digitala tidningen bakom betalvägg. Jag har också tidigare propagerat för att mediahusen ska ta betalt per artikel jag vill läsa!

Att inte tidningarna har en betalningsmodell till för sina artiklar övergår mitt förstånd. Javisst, man kan betala 99 kr/månad för att ha tillgång till sin lokaltidning på nätet. Men det finns en jämrans massa lokaltidningar och det är omöjligt för plånboken att betala för alla dessa, speciellt när man bara är intresserad av en ytterst liten del av innehållet. Jag är inte intresserad av hur varmt det är på ålderdomshemmet i Emmaboda, det vill jag inte betala för, men jag kan vara intresserad av att läsa recensionerna över mitt favoritband från samtliga ställen de ar haft spelningar på under sommaren, som hypotetiska exempel.