Finns det seriösa långivare som erbjuder snabblån?

snabblån

Snabblån – även kallat SMS lån – är en låneform med ett ganska dåligt rykte. Fast vi anser att detta dåliga rykte ofta är oförtjänt och att problemet i de allra flesta fall inte är långivaren utan låntagaren (konsumenten).

De flesta snabblån har nämligen hög effektiv ränta vilket innebär att om du inte betalar tillbaka lånebeloppet i tid, så växer beloppet snabbt. Väntar du ännu längre med att betala in beloppet så stiger skulden ännu mer och du riskerar att hamna hos Kronofogden och få en betalningsanmärkning. In sin tur begränsar detta dina möjligheter att ta lån, få avbetalningsplaner och teckna abonnemang i framtiden.

Med andra ord behöver ett snabblån inte vara riskabelt så länge man väljer en seriös långivare och betalar tillbaka det belopp man lånar inom den tidsram som stipuleras i villkoren. Därför ska du aldrig låna pengar du inte har råd att betala tillbaka, men mer om det alldeles strax.

Välj en seriös långivare

Sitter du i en sits där du behöver låna pengar snabbt? Det är du inte ensam om. De allra flesta av oss hamnar då och då i situationer där man får oväntade utgifter som måste betalas och då kan ett snabblån vara en smidig lösning.

Som sagt finns det flera mycket seriösa långivare inom segmentet snabblån. Ett bra tecken brukar vara om långivaren erbjuder andra sorters privatlån, exempelvis bostadslån, billån, etc. Det ställs nämligen högre krav på denna sortens lån.

Några exempel på seriösa långivare i Sverige är Loanstep, Lumify, Northmill och Brixo. Vi kan även tipsa om att vända sig till mäklartjänster såsom Lendo.

snabblån

Att tänka på innan du ansöker om snabblån

För att svara på frågan i rubriken på denna artikel så finns det alltså flera seriösa långivare på den svenska marknaden. Men bara för att en långivare är seriös betyder inte det nödvändigtvis att den är rätt för dig. Därför bör du också tänka på följande.

Behöver du verkligen lånet?

Ett snabblån ska ses om en sista utväg för att täcka oväntade och större utgifter i livet. Det är alltså inget man ska ta i onödan eller bara för att man “känner för det”. Vi rekommenderar till exempel inte att du lånar pengar för resor, för att investera, eller för konsumtion, dvs. shopping och liknande.

Gör ordentligt med efterforskning

I slutändan är det alltid din skyldighet att se till att det lån du tar är ett bra lån med seriösa villkor. Du ska alltså inte lyssna blint på vad vi eller andra rekommenderar. Ett tips är att göra granska flera långivare, göra en lista över de med bäst alternativ och att du sedan djupdyker i de olika villkoren för att hitta det lån som passar just dig bäst.

Vad medveten om riskerna

Som sagt är det inte helt riskfritt att ta snabblån (eller andra lån för den delen). Det innebär att du verkligen måste förstå dig på riskerna som finns och de konsekvenser som kan drabba dig om du inte betalar tillbaka beloppet i tid. Även ett litet lån på ett par tusen kronor kan snabb växa till mycket större belopp och innan du vet ordet av har skulden gått till Kronofogden och hela din ekonomiska stabilitet satts på spel.