Tre enkla sätt att öka din säkerhet online

Öka din säkerhet online

Jag brukar ha nyårshelgen som ”stora lösenordsbytarhelgen” där jag byter lösenord på alla sajter (jag kommer ihåg) som inte har automatiska bytesintervall. Jag brukar också se över min säkerhet på andra sätt med. Här är tre enkla sätt du kan öka din säkerhet online.

Lösenord

Du ska ha ett unikt svårgissat lösenord på alla sajter. Använd en lösenordshanterare för att hålla koll på dom.

Ja, ovanstående är det korrekta förfarandet, men handen på hjärtat, de flesta av oss är lata och använder samma lösenord på många olika ställen. Detta gör oss mycket sårbara. Men det finns enkla knep som gör att du kan öka säkerheten

  1. Ha i alla fall ett unikt och väldigt bra lösenord på ditt mailkonto. Din epost är det viktigaste att försvara, för kommer någon åt ditt mailkonto så kan de ofta beställa nya lösenord på alla andra sajter
  2. För alla sajter som erbjuder 2-faktorverifiering (tex Bank-ID eller Google Authenticator) så slå på detta! Skyddet ökar mångdubbelt
  3. Ha unika lösenord på alla sajter. Men hur ska man komma ihåg lösenordet? För alla oviktiga sajter så kan du göra ett eget bestående av sajtens namn och en återanvänd sträng,
  4. Använd inte Facebook som inloggningsmöjlighet på olika sajter.

Vad menar jag med punkt tre ovan? Jo tex

  • ikEa567!P0ker för IKEA
  • saS567!P0ker för SAS

etc. Alltså sajten i fråga med en specifik bokstav versal, plus en sträng som i det här exempelfallet är 567!P0ker. 567!P0ker är allt jag behöver komma ihåg, resten listar jag ut utifrån URL:en på sajten jag ska logga in på.

Då är ju frågan, kan inte en hackare lista ut ditt lösenord på andra sajter genom att se ovanstående lösenord för en sajt. Jovisst, det kan han! Men det är inte så vanligt att intrången sker på det sättet – vad som är vanligare är att någon hackar en sida och får tillgång till en databas med användarnamn och lösenord, som de sedan provar på andra sajter. Återanvänder du inte dina lösenord så bryts den attackvägen. Vad du helt enkelt gjort är att du har gjort dig lite svårare att hacka än grannen, som återanvänder sitt lösenord – och det är precis så de flesta skydd fungerar, att göra det lite svårare att attackera dig än någon annan. Tex ett inbrottslarm på din bostad gör att tjuven gör inbrott hos grannen i stället.

För andra tips hur du kan förbättra sin säkerhet online så kika på smartekonomis.se:s artikel om Internetbedrägerier.

Kreditkortsnummer

Använd aldrig ett kreditkort på en sajt som inte börjar med https:// (alltså inte http://). Den senare är inte säker, utan kan avlyssnas av en extern aktör. Använd ett betalkort (inte kreditkort) till Internetköpen, där betalkortet är kopplat till ett konto du har enbart för detta ändamål. Till detta konto för du över pengar enbart så det täcker det du ska köpa, inte mer.

Många (online)banker har också funktionen att man kan generera ett engångskortnummer som bara gäller för ett enda köp. Det är en mycket bra säkerhet – använd denna funktion om du har den!

Öka din säkerhet online

Försvåra ID-kapning

Jag tror faktiskt inte att det helt går att skydda sig mot ID-kapningar. Tyvärr – det svenskja samhället är ”för öppet” för detta. Men det finns sätt att försvåra för en bedragare och därmed öka sin säkerhet online. Dessa hinder på vägen gör att bedragaren väljer att gå på din granne i stället för dig (om det inte är specifikt dig han är ute efter).

  1.  Gå till Skatteverkets hemsida, logga in och spärra så att en adressändring måste göras med Bank-id. Det är skandalöst nog inte förval! Har du inte gjort denna ändring så räcker det med att förfalska ett papper och skicka in till Skatteverket.
  2. Skaffa Kivra och se till att få all myndighetspost skickad ttill Kivra. Då får du mailen från Skatteverket, Bolagsverket, Försäkringskassan etc till din mail/Kivra och inte till din brevlåda i pappersform. Förutom att det sparar papper och därmed miljö så går det foratre och är säkrare.
  3. Vi hatar Klarna. Klarna ska dö! Klarna har också dålig säkerhet – logga in på ditt Klarnakonto, och ställ in så att du måste legitimera dig med Bank-ID för fakturaköp. Annars finns här en klar angreppsvektor en bedragare kan använda, när Klarna är en så populär betalningsförmedlare.

På dessa sätt har du minskat risken att någon tex tar ett SMS-lån i ditt namn rejält.

Slutord

En riktig säkerhetsexpert skulle gråta om han läste de här råden. De ger inte riktig säkerhet! Men de ökar din säkerhet online enligt devisen att du behöver inte springa snabbare än ett lejon som jagar din safarigrupp – du behöver bara springa snabbare än den långsammaste personen i gruppen.