Tankkort – ett verktyg mot de skyhöga bränslepriserna

Soppatorsk? Inte med ett tankkort!

Att bränslepriserna nått rekordhöga nivåer är det nog ingen som har missat, och nu ligger priserna på en nivå där många inte längre har råd att köra sina bil eller driva sina företag. Dessvärre finns ingen lättnad i sikte och införandet av reduktionsplikten, invasionen av Ukraina samt höjda skatter visar på att priserna kommer att fortsätta stiga framöver.

Än så länge är regeringens lösning på detta problem att alla bilägare i Sverige kommer får 1 000 kronor var. Men det är en klen tröst för de flesta och därför har vi, bland annat, föreslagit en skattesänkning på allt drivmedel. Vidare vill vi även slå ett slag för så kallade bensinkort som kan hjälpa dig spara pengar varje gång du tankar bilen.

Mer än bara drivmedelsrabatt

Ett bensinkort, eller tankkort som de också brukar kallas, är ett kreditkort med särskilda förmåner kopplade till bensin och diesel. Den främsta fördelen med denna sortens kort är att de kommer med inbyggd drivmedelsrabatt varje gång du tankar på en särskild bensinstation. Beroende på var och hur mycket man tankar kan rabatten ligga på mellan 10 och 50 öre litern; en tacksam lättnad för de allra flesta.

Fast ett riktigt bra tankkort erbjuder mycket mer än så. Till exempel har de flesta bonusprogram kopplade till bensinstationer så att du kan samla poäng och få exklusiva erbjudanden när du handlar kaffe, mat och andra varor på macken. Vidare ingår det ofta försäkringar för bärgning, när man hyr en hyrbil och i fall man skulle tanka fel bränsle.

Det är helt enkelt ett verktyg som gör det lättare och billigare att köra bil i Sverige.

Soppatorsk? Inte med ett tankkort!
Soppatorsk?

Kreditkortsförmåner

Som om inte det var nog fungerar de flesta tankkorten även som traditionella kreditkort. Det innebär att du kan dra nytta av klassiska kreditkortsförmåner, däribland:

  • Reseförsäkringar
  • Bonusprogram (även utanför bensinstationer)
  • Cashback
  • Betalskydd
  • Prisgarantier
  • Förmåner som alltid ingår med VISA- och Mastercard-kort

Tre bra tankkort som passar de flesta

När du väljer ett tankkort är det viktigaste att kortet är kopplat till och ger rabatt och bonusar i den bensinstation du oftast använder, men det säger kanske sig själv.

För att hjälpa våra läsare på traven har vi gjort en granskning av marknaden i jakten på de bästa tankkorten. Baserat på denna granskning är följande tre tankkort bland de mest fördelaktiga just nu.

  • OKQ8 – har länge utmärkt sig som ett av de bästa tankkorten generellt. OKQ8 har dessutom flest antal bensinstationer i Sverige och är därmed mest tillgängligt. Kortet ger minst 25 öre rabatt per liter och ännu mer om du tankar ofta.
  • Re:member flex – är egentligen ett “traditionellt kreditkort” men sedan 2021 erbjuder kortet 15 öre rabatt per liter bränsle hos Preem. Utöver det får du en enastående reseförsäkring, bonus i 300 nätbutiker och mycket mer.
  • Circle K – även Circle K har ett bra kreditkort som bland annat ger 15 öre rabatt per liter, bonuspoäng för varje köp du gör samt försäkring mot feltankning samt bärgning och vägassistans.

OBS! Oavsett vilket kreditkort du ansöker om finns det ett par saker du måste överväga. Dels är det din uppgift att granska de villkor som gäller, dvs. ränta, krav och andra utgifter. Dessutom bör du vara införstådd i att det finns viss ekonomisk risk kopplad till ett kreditkort ifall du inte betalar dina kreditfakturor i tid.