Förslag: Sänkt moms på bensin och diesel!

Sänkt moms på bensin och Diesel, bitte!

Undrar om inte Sverige är det enda landet i världen som betalar ut bidrag så att vi ska ha råd att betala skatterna? Utöver koldioxidskatt och energiskatt utgår även 25 procents moms på bensin och diesel. Vi ser då en enkel lösning!

Massa skatt på bensin

I dag den 15 mars kostade diesel 24,32 kr. 40% av detta är skatter (koldioxidskatt, energiskatt och moms). Motsvarande siffror för bensin (20,89 kr liter idag) är hela 53% skatter! Förlåt, men det är sinnessjukt att staten drar in runt 11 kr/liter, medan bensinbolagens förtjänst är kanske någon krona per liter, när man räknat bort deras inköpspris och övriga kostnader.

Förslag: Sänkt moms!

År 1960 infördes in tillfällig omsättningsskatt på 4,2% (som hette oms). Ge aldrig en politiker chansen att införa tillfälliga skatter! Idag drygt 60 år senare är den ”tillfälliga” skatten 25% och allt annat än tillfällig! Dessutom tas momsen ut på drivmedelspriserna efter det att skatterna lagts till, det vill säga vi betalar skatt (moms) på skatten. Detta måste vara den orättvisaste skatt man kan komma på, som direkt drabbar den fattige långpendlaren på landsorten mer än den rike innerstadsbon.

Sänkt moms på bensin och Diesel, bitte!

Nu ska tydligen alla bilägare få en tusenlapp tillbaks från staten. Man ska få bidrag för att skatten är för hög! Man tar sig för pannan så dumt! Dels ska elbilsägare också få en tusenlapp tillbaks för att bensinpriset har gått upp – varför? Dels så innebär detta (i vanlig ordning) att landsortspendlarna som kör långt åter igen sponsrar innerstadsbilister som kör korta sträckor. Återbetalningen måste givetvis räknas ut på hur mycket kostnader du har haft!

Det finns dock olika varor och tjänster som har andra momssatser – mat till exempel har 12% moms, och persontransporter med exempelvis flyg, tåg, buss och taxi har 6% moms. I stället för att administrera en stor apparat med utbetalningar på en tusenlapp till varje bilägare, så vore det betydligt enklare att helt enkelt sänka momsen på bensin och diesel till 6% vid pumparna. Momssänkningen kan vara tillfällig eller permanent.

Det är ett litet antal bensinmackskedjor som behöver byta en momssiffra i sina kassasystem, och sedan är allt klart. Priset sänks direkt med runt 4 kronor/liter, och sänkt pris gynnar direkt de som behöver gynnas, det vill säga de som bor på landet och inte har tillgång till bra kollektivtrafik. Med ett onlineverktyg kan du själv lätt räkna ut moms för att se hur olika momssatser slår på bensinpriset.

Valfläsk?

Det här luktar – förlåt stinker – Socialdemokratiskt valfläsk hela vägen till banken. Tanken är såklart att man ska komma ihåg att man fick ett tusen kronor i fickan den dagen i höst man ska lämna sin röst i Riksdagsvalet. Helst ska man glömma att an betalt många tusenlappar extra under året i höjda drivmedelspriser.

Och snälla, kan någon förklara logiken för mig varför även elbilsinnehavare ska få en tusenlapp? Elbilarna drivs inte på bensin eller diesel. Och dessutom har vi redan sponsart de flesta av dessa bilar med subventionerat inköpspris via bonus/malus systemet.

Snart kommer väl någon stolle och säger att det är orättvist mot alla cyklister om bilägarna får en tusenlapp!

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.