Skördefesten på Åland

Utställning av veterantraktorer på Skördefesten på Åland

Alla mina åländska vänner har talat varmt om Skördefesten på Åland, så förväntningarna var minst sagt höga. Vi åkte ett gäng i år till Åland under den gångna helgen. Jag blev inte besviken, tvärt om blev jag positivt överraskad. Det var säkert inte mitt livs sista skördefest!

Öppna gårdar på Skördefesten

Under skördefesten öppnar 20-talet gårdar upp sina grindar för besökare. Ta med kontanter, för Cash is King, och du kommer garanterat att vilja köpa något. Själv släpade vi hem öl, honung, limonad, rökta korvar, ännu mer öl, havtornsmarmelad, och ost. Bil behövs tyvärr, även om det anordnas bussturer. Det finns något att göra för alla åldrar. När pappa ska provsmaka öl så finns det exempelvis Belgiska jättekaniner för barnen (eller frugan) att klappa.

Belgiska jättekaniner på Skördefesten på Åland: (Frugan för storleksjämförelse)
Belgiska jättekaniner på Skördefesten på Åland: (Frugan för storleksjämförelse)

Vi stannade till vid 12 av de olika stationerna kring resvägen, plus lite annat. Nedanstående är min topp fem-lista över helgen. Dock så tar jag inte med Stallhagen eller Amalias Limonad i topplistan på Skördefesten, då jag är aktieägare i bolagen och denna lista ska vara neutral.

Etta: Bolstaholms Gård

Gården längst i norr kan man nog kalla för barnens gård. Här fanns det mycket att göra för de små, mycket genomtänkt, och många roliga djur att träffa.

Tvåa: Haga Kungsgård

Största mjölkgården på Åland med 350 kor. Mycket imponerande anläggning, trevlig illaluktande rundtur i ladugården :-). Mycket för barnen att göra också. Ligger nära ettan både i avstånd och i betyg.

Trea: Sågkvarnen i Lumparby

Tvärs över hela Åland avståndsmässing från ettan och tvåan, i sydöst ligger en gammal sågkvarn och en utställning av gamla traktorer och motorer. Den lille ingenjören i mig blev mycket glad åt Dieselångorna och dunkadunkat som spreds från motorerna

Utställning av veterantraktorer på Skördefesten på Åland
Utställning av veterantraktorer på Skördefesten på Åland vid den gamla Sågkvarnen

Fyra: Sjökvarteret

Den enda ”öppna gården” i Mariehamn är ett kvarter som ligger precis vid vattnet, bestående av museum, konsthantverk, café och båtbyggeri.

Femma: Bomarsund

Femman på min lista är inte ens med i det officiella programmet, men vi fick oss en spontanguidad tur. Den gamla ryska fästningen Bomarsund.

Delar av ruinerna på Bomarsunds fästning
Delar av ruinerna på Bomarsunds fästning

Visste ni att delar av Krimkriget mellan Ryssland och England/Frankrike utspelades bara några tiotals mil från Stockholm, i Åländska skärgården? Ryssland förlorade slaget om Åland, och fick spränga fästningen.

Ryska kanoner på Bomarsunds fästningsruiner på Åland
Ryska kanoner på Bomarsunds fästningsruiner på Åland

Åland är en demilitariserad zon, det de ryska kanonerna är en av de få ”militära vapen” som finns på ön. Fast Åland lär ju bara vara demilitariserad så länge Ryssland tycker det, blir det ett skymningsläge så blir det väl kapplöpning dit.

Den ryska dubbelörnen på kanonerna på Bomarsunds fästningsruiner på Åland
Den ryska dubbelörnen på kanonerna på Bomarsunds fästningsruiner på Åland

Avslutningsvis vill jag sätta upp ett förvånat frågetecken varför inte Landskapsregeringen på Åland passar på när det är tusentals bilar som rullar på Åland, varav 100-tals svenska och fastlandsfinska, att ha guider på Bomarsunds slott eller Kastelholms fästning. Landskappet sitter på två historiska pärlor, att inte passa på när så mycket folk rör på sig tyder på Fat Cat Syndrome. Kanske något att ändra på till nästa års skördefest?