Nyårslöfte att förverkliga din dröm? Så här finansierar du ditt projekt 2020

Nu runt nyår är det många som funderar på hur deras år 2020 ska se ut och vilket nyårslöfte de vill ge sig själva för det kommande året.

Har du en stor dröm? Kanske har du länge funderat på om du ska ta tag i din dröm om att köpa en båt? Eller har familjen växt och ni längtar efter att sälja lägenheten och kunna ha råd att köpa ett hus? Nu runt nyår är det många som funderar på hur deras år 2020 ska se ut och vilket nyårslöfte de vill ge sig själva för det kommande året. Varför inte använda nyår som ett avstamp för att förverkliga den dröm du länge burit på? Med en bra plan och koll på din ekonomi så kanske nästa år blir det år då din dröm blir verklig!

Tänk noga igenom hur du vill förverkliga din dröm

Ibland har vi en väldigt tydlig vision om hur vår dröm ska ta form. Kanske är det exakt den där båten av det där speciella märket som vi drömmer om. Andra gånger har vi bara en diffus vision. Om vi till exempel drömmer om ett nytt hus så kanske det är sättet att bo på som är vår dröm. Exakt hur huset ser ut, var det ligger eller hur mycket det kommer kosta kan däremot variera beroende på vad det är för hus vi hittar.

Som steg 1 är det därför alltid bra att sätta sig ner och fundera på vad det verkligen är vi drömmer om. Hur flexibel är din dröm? Kan du kanske förändra eller justera den något för att snabbare ha råd att förverkliga den? Eller vill du stå fast vid din specifika dröm och ge dig katten på att förverkliga den? När du har en mer tydlig bild av vad du vill åstadkomma så är det enklare att tänka ut vad du behöver göra för att ta dig dit.

Nu runt nyår är det många som funderar på hur deras år 2020 ska se ut och vilket nyårslöfte de vill ge sig själva för det kommande året.
Nu runt nyår är det många som funderar på hur deras år 2020 ska se ut och vilket nyårslöfte de vill ge sig själva för det kommande året.

Gör en tydlig plan

Nästa steg är att göra en tydlig plan för hur du ska uppnå din dröm. Börja med att räkna ut hur mycket pengar du behöver för att nå ditt mål. Fundera på om du behöver spara ihop hela summan själv eller om du kan ta hjälp av t.ex. en bank för finansieringen. Sedan tar du den summan och funderar på hur du på bästa sätt kan få ihop den. Behöver du kanske lägga om ditt månadssparande? Har du aktier eller fonder som du kan sälja av? Eller ska du kanske snarare investera mer pengar i fonder för att långsiktigt nå ditt finansiella mål? Ta gärna hjälp av SMARTA mål-modellen (som vi skrivit om tidigare) för att uppnå ditt mål.

Välj en bra bank 

Har du ett lite större projekt där du behöver involvera en bank för själva finansieringen? I så fall är det viktigt att välja en bra bank som du både känner dig trygg med men som framförallt ger dig så bra villkor som möjligt! Börja med att göra research och jämför lån så du vet vilka som erbjuder bäst villkor. Välj sedan en aktör som passar just dina krav och förutsättningar.