Jobba smart och nå dina mål!

Jobba smart

Jag har tidigare skrivit några inlägg om framgångsfaktorer och hur man kan jobba smart för att så sina personliga mål, bland annat artikeln om Pomodorotekniken. Idag snubblade jag över sajten Formell.se och läste om en SMART modell som sammanfattar mycket på ett bra sätt.

Jobba SMART

SMART-modellen är ett sätt att få dig att sätta dina personliga mål. När du gjort detta så kommer du på ett naturligt sätt nämligen att hela tiden jobba i dina måls riktning. Modellen representerar fem ord, där varje ord är en fråga som måste besvaras.

 • Specifik: exakt vad vill du göra?
  Exempel: Starta ett eget företag och leva på det
 • Mätbar: kan du mäta resultatet i tid, kvalitet eller kvantitet?
  Exempel: plocka ut en lön på 40 000 kr/månad
 • Accepterad: an målet/slutresultatet motivera dig till att utför arbetet?
  Exempel: Ja, jag kommer att trivas så hemskt mycket bättre med mitt liv än nu på mitt vanliga 9-17 jobb
 • Realistisk: är målsättningen realistisk eller orealistisk?
  Exempel: Det finns en nisch i marknaden att muta in, jag planerar att göra reklam på X och Y sätt, och jag kommer jobba mycket med sökmotoroptimering som mina konkurrenter är dåliga på.
 • Tidssatt: är är din deadline?
  Exempel: Två år från och med idag
Jobba smart
Använd SMART-modellen för att nå dina mål

Alltså i korthet; Sätt upp ett specifikt mål, avgör hur resultatet ska mätas, hur du ska motivera dig att göra arbetet, avgör om målet är realistiskt, och bestäm när du ska vara klar. Därefter ska du i allt du gör jobba mot dessa mål!

Ett annat exempel:

Ta exempelvis någon som är nyanländ i vårt land. Målet kan här vara att integrera sig bra i det svenska samhället, och få ett bra jobb som motsvarar hemlandets utbildning. Går man igenom listan här ovan så ser man då att man behöver dela upp slutmålet i flera delmål. Det första är att lära sig bra svenska. Bra, SFI here I come! Nästa steg på vägen blir att skaffa sig referenser från arbetsmarknaden. Bra, McDonalds here I come! ”Skitjobbet” att stå och flippa hamburgare på Donken blir då inte ett tråkigt sätt att klara sin försörjning, utan ett utvecklande steg mot slutmålet.

Nedanstående video av Arnold Schwarzenegger sätter verkligen tummen på spiken: The first rule of sucess is to have a vision! Se den, den är sevärd och väl värd sina 15 minuter.

Länk on videon inte spelas upp: https://www.youtube.com/watch?v=u_ktRTWMX3M