Att arbeta effektivt

Mycket kaffe och hårt arbete kanske krävs för att bli en framgångsrik entreprenör. Lär dig arbeta effektivt!

Jag får ibland frågan hur jag kan arbeta så effektivt som jag (ibland) gör. Det är sant att jag hinner med mycket, även om jag ibland tar mig vatten över huvudet. Men det är egentligen inte så svårt att arbeta effektivt, det handlar bara om två saker: Prioritering och Disciplin.

Prioritering för att arbeta effektivt

Har ni någon gång kommit hem från exempelvis en resa och har ”tusen” saker ni behöver göra. Bara antalet uppgifter känns överväldigande. Alternativt på jobbet, ni har för många uppgifter att göra, hur ska man prioritera bland alla dessa? Du kanske startar upp ett eget bolag, och undrar hur du ska hinna med allt? Det är faktiskt väldigt enkelt!

 1. Skriv ner alla uppgifterna på ett papper – så glömmer du dem inte
 2. Skriv ner en siffra hur viktig varje uppgift är (jag kör skalan 1-5, men 1-10 kanske passar bättre) – Ju högre siffra desto viktigare.
 3. Skriv ner en siffra hur lätt varje uppgift är (jag kör skalan 1-5). Ju högre siffra desto lättare.
 4. Multiplicera i hop siffrorna. Lös sedan uppgifterna i nummerordning!

Som exempel kan vi ta vad jag bör göra idag, en lördagsmorgon:

 • Betala hyran (5*5 poäng = 25 poäng)
 • Betala övriga räkningar (4*5 poäng = 20 poäng)
 • Skriva den här artikeln (1*4 poäng = 4 poäng)
 • Städa lägenheten (4*1 = 4 poäng)
 • Bokföra september (1*3 poäng = 3 poäng) (viktighetspoängen kommer öka ju längre månaden lider)
Mycket kaffe och hårt arbete kanske krävs för att bli en framgångsrik entreprenör. Lär dig arbeta effektivt!
Genom att planera din tid och vara disciplinerad kan du arbeta effektivt

Som ni listar ut så har jag betalt mina räkningar, och hade sedan en slantsingling att göra mellan att städa eller skriva denna artikel. Eftersom jag tycker det är kul att skriva och hatar att städa så blev det valet enkelt. Däremot får jag absolut inte bokföra förrän jag har städat, trots att jag tycker att bokföring faktiskt är lite kul. Samtidigt så kan man se att för mig vore det värt att hyra in städhjälp som gjorde detta ytterst tråkiga jobb åt mig, så jag fick tid över till annat.

Disciplin – Pomodorotekninken

Nästa del i att arbeta effektivt är att använda något som liknar Pomodorotekniken. I korthet betyder det att du:

 1. Ställer din timer på 25 minuter
 2. Arbetar effektivt med de valda uppgifterna utan att låta dig distraheras tills klockan ringer
 3. Tar fem minuters rast
 4. GOTO 1

Efter var fjärde session tar du en längre rast på typ 15 minuter. De kortare rasterna rensar hjärnan på dig, och de längre rasterna är din belöning för ett väl utfört arbete. Prova! Jag lovar dig att du kommer förbättra din koncentrationsförmåga och börja arbeta mer effektivt.

Jaha, nu väntar alltså 25 minuters städning. Suck!