Ingen reklam tack

En app jag saknar till telefonen är en som ersätter reklam på döda träd.

Jag är en person som hatar att få reklam hem i brevlådan. Att distribuera döda träd för att få mig att handla känns så 1900-tal. Samtidigt så har jag inget emot att göra en bra affär, tvärt om! Jag brukar försöka handla till extrapris. Jag saknar alltså en app för detta i min telefon. Här är en gratis affärsidé för någon hugad utvecklare att bita tänderna i!

Idén i korthet:

Det finns så många olika appar, så det är säkert någon som har programmerat något liknande. Men jag hittar i alla fall ingen när jag söker. Min idé är att man helt enkelt digitaliserar alla annonser och erbjudanden som olika företag normalt skickar hem i brevlådan. I stället för att få så kallad ”push notifikation” (ett reklamblad poppar upp i vår fysiska brevlåda) så gör vi om det hela till en ”pull notifikation” (jag som användare väljer själv när jag ska få reklamen).

Exempel: Jag ska gå och handla mat. Jag bor i Stockholm, och har därför inom rimligt gångavstånd fyra ställen att välja; En liten och en större ICA-butik, en COOP-butik och ett Hemköp. På min lägenhetsdörr har jag skylten ”Ingen reklam tack” så jag har ingen aning om vad de olika affärerna har för erbjudanden just nu. Nu skulle jag kunna öppna upp min app på min telefon vilken gör följande saker.

 1. Appen kollar automatiskt var jag befinner mig
 2. Appen frågar mig vad jag är intresserad av för produkter (ex mat eller elektronik)
 3. Då jag valde mat så visas de närmaste affärerna på en karta och vilka erbjudanden dessa har just nu
En app jag saknar till telefonen är en som ersätter reklam på döda träd.
En app jag saknar till telefonen är en som ersätter reklam på döda träd.

Ta betalt för reklam

Hur ska då appen tjäna pengar? Jag ser flera intäktsströmmar. Dels kan appen såklart ta betalt av affärerna för att lägga in affärens reklamblad i systemet. Dels kan man få betalt för specialerbjudanden som kanske bara finns i appen, och inte i den fysiska världen. Appen kan också ha koppling till de olika affärernas egna kreditkort på någon vänster. En sak som kommer kosta pengar i början är att få in alla reklamblad i appen. Men om en sajt som dinareklamblad.se kan göra detta på webben för 48(!) olika länder så ska man väl kunna klara av att göra detta för ett land, tills matvarukedjorna fattar att den här appen är så bra så de kommer betala dig för att de själva ska göra jobbet åt dig!

Det kan nog kosta en hel del att utveckla appen till en helt färdig produkt, men att bygga ett demoexemplar behöver du inte ta ett företagslån för att göra. Det gör en bra programmerare enkelt på kvällstid. Därefter går du till typ Schibsted och säljer in appen, och skrattar hela vägen till banken.

Please feel free att sno denna idé om du känner för det, lycka till! Kanske någon ung kille eller tjej som gillar att programmera och som vill starta ett eget företag? Kör så det ryker!

4 kommentarer

 1. Filip

  Finns en liknande app för just detta som heter Matpriskollen. Har aldrig använt den men vet några som har gjort det. Kika in den och återkom med vad du tycker, är intressant att höra.

  • Fondanalys Inläggsförfattare

   Hej,

   Kul, ja nästan precis vad jag ville ha! Inte fullt perfekt, då man tydligen måste välja favoritbutiker först (?), medan min variant mer bygger på var man befinner sig för tillfället. Men största problemet är att den som namnet antyder enbart har hand om mataffärer, jag skulle vilja kunna se erbjudanden från alla sorters affärer.

   Men det är ju perfekt om man vill köpa torskfilé och vill veta vilka priser de butiker jag brukar handla i har. Så betyg 8 av 10 kanske, av det jag såg på videon. Tack för länken!

   Det verkar vara ett bra gränssnitt, hoppas de kan utveckla affären till att ha hand om mer än bara mat.

   • Filip

    Låter mer som prisjakt/pricerunner om det är andra typer av produkter du vill jämför priset på. Har svårt att se någon potential att konkurrera ut dessa då marknaden där är rätt mätt redan.

 2. Fondanalys Inläggsförfattare

  Jag fick det här som kommentar på mailen idag förresten – värt att kolla upp!

  ”Hej! Jag läste precis din artikel om att du vill ha en app som digitaliserar erbjudanden du får hem i brevlådan. Hör av mig för jag tror att jag har vad du söker. Jag jobbar på ShopGun, som är en gratis app som digitaliserar reklamblad. Förutom att bläddra i bladen kan du söka på varor och se vilka butiker i din närhet som har de bästa erbjudandena. Dessa erbjudanden kan du även lägga till i appens inköpslista, som automatiskt räknar ut hur mycket allt kostar. Det finns ett brett utbud av shoppingkategorier – allt ifrån mat till inredning och elektronik. Du kan dessutom följa dina favoritbutiker och meddelas när deras nya blad publiceras. Som du säger säger slösas mycket papper på detta – i genomsnitt tar hushållen emot 50 kg pappersreklam per år och lägger vi ihop alla hushåll motsvarar det cirka tre miljoner träd. Hoppas att detta är vad du söker? 🙂 ”

Kommentarer är stängda.