Hur investerar man under en pandemi?

Guldet har stått sig bra under rådande pandemi. Här ser vi priset på guld jämfört med OMXS30.

Världens ekonomier drabbas hårt av coronapandemin. EU kallar det för värsta krisen hittills och räknar med ett BNP-ras på 7,4 procent i år. Arbetslösheten förväntas stiga till 9 procent från nuvarande 6. Det går inte att blunda för dessa siffror. Varje sund investerare måste ställa sig frågan – vad ska jag göra nu? Här är några tankar om hur man kan investera under en pandemi som COVID-19.

Inga säkra prognoser

Ingen vet vad som väntar. Hur BNP, arbetslöshet och marknaden kommer att påverkas beror mycket på hur långdragen pandemin blir. Det är också svårt att bedöma konsekvenserna eftersom världsekonomin gått ner på sparlåga på så kort tid. Restauranger har stängt, många företag har permitterat en stor del av sina anställda, flyg och bilar står stilla. Det har inte hänt tidigare i en sådan omfattning, så snabbt.

En stor del av osäkerheten ligger i att ingen vet hur länge krisen varar. Blir det bättre efter sommaren? Kommer en andra och kanske värre våg till hösten? Får vi dras med pandemin även under 2021? Tidsaspekten är en avgörande faktor.

Mot bakgrund av hur allvarlig krisen faktiskt är kan reaktionen på världens börser troligtvis ses som ganska mild. Börserna har till och med börjat återhämta sig sedan slutet av mars. Är det en gigantisk björnfälla eller en tidig återhämtning?

Regeringar runt om i världen pumpar just nu ut stöd för att hålla ekonomierna under armarna. Fed i USA trycker pengar som aldrig förr. Det ger stöd åt marknaden, i varje fall för stunden.

Tyvärr är risken stor att detta bara är början och att pandemin orsakar skador på ekonomin som kommer att ta tid att reparera.

Fondanalys stärker upp sparbufferten och ökar krigskassan. Därefter finns ett antal saker att göra för dig som vill investera under en pandemi. Här är några förslag.

Sälj inte för sent

Det finns många anledningar att spara på börsen även då börsklimatet är oroligt. Men när det går dåligt på börsen är det lätt att dras med i paniken. Tyvärr gör allt för många småsparare misstaget att sälja sina aktier efter att de fallit ganska mycket.

Det är lätt att förstå varför. När börsen gått ner 5 eller 10 procent känns det inte så farligt. Många sitter stilla i båten. Går börsen ner 15 eller 20 procent börjar många känna en viss oro.

Ironiskt nog fortsätter många småsparare att vara fullinvesterade i aktier och reagerar först när börsen sjunkit någonstans i storleksordningen 30 – 50 procent. Så var det exempelvis under finanskrisen 2007 – 2008. Samma mönster upprepades de senaste veckorna när börsen reagerade på coronapandemin.

raset under Covid pandemi 2020
Många säljer sina aktier först efter att de fallit ganska mycket. Här ser vi hur säljtrycket ökade till det dubbla i mars i S&P500 jämfört med tidigare. Särskilt många sålde precis innan börsen vände upp igen.

För att undvika att hamna i ett sådant läge är det bra att bestämma på förhand hur du ska agera i olika scenarios. Björnmarknader och börskrascher kommer och går. Bara att acceptera.

Vi kan tänka oss flera möjliga säljstrategier:

  • Sälj aldrig: Behåll aktierna i vått och torrt.
  • Sälj inte, öka innehaven: Köp mer i aktier som är på ”rea” när börsen surar.
  • Sälj vid ett medelvärde: Gå ur börsen när den korsar ett medelvärde som t.ex. SMA200.
  • Sälj beroende på konjunktur: Gå ur börsen när konjunkturbarometern försvagas.

Bara några exempel, inga råd på hur du ska agera. Poängen är att du bör bestämma dig för hur du ska göra med dina värdepapper innan börsen viker av söderut. Är du inställd på att börsen faller 50 procent eller mer förr eller senare och utformar en plan därefter minskar risken att du säljer i panik.

Just nu bjuder börsen på visst andrum. Det kan vara läge att definiera sin säljstrategi om du inte gjort det tidigare.

Utnyttja volatiliteten

De senaste veckorna har bjudit på stora svängningar som kunnat få vilken inbiten småspare som helst att känna sig smått åksjuk. Volatiliteten (mätt som ”skräckindexet” VIX) har varit upp och nosat på de nivåer som vi såg under finanskrisen.

Den stoiske investeraren struntar kanske i volatilitet. För den inbitne tradern är däremot volatilitet på marknaden det bästa som kan hända.

Här behövs klarspråk: De flesta som provar på trading förlorar pengar. Men kan du ta åt dig av hur riskhantering vid trading fungerar finns pengar att tjäna på den volatilitet som vi ser just nu. Det gäller inte bara aktier utan även råvaror. Inte minst oljan.

Denna typ av snabba affärer kan vara svår att administrera via en vanlig nätmäklare, för att inte säga banken. Då är det mycket smidigare att ta hjälp av en CFD-plattform som exempelvis FXGM Sverige. Fördelen är att det är lättare att lägga in stop loss och limit oavsett om det handlar om trading i aktier eller valutor. Just FXGM försöker sticka ut från konkurrenterna inom CFD genom att erbjuda personlig träning för de första tio positionerna.

Är du inte redan framgångsrik trader är tipset att öppna demokonto hos en CFD-tjänst och testa varje tradingstrategi med ”torrsim” innan du satsar riktiga pengar. Därefter kan det vara klokt att bara vika en mycket liten del av kapitalet åt denna typ av spekulativa satsningar och givetvis alltid använda stoploss.

Sprid på riskerna

Att sprida på riskerna genom att diversifiera innehaven är något som alltid gäller. I tider av pandemi och börsoro är detta viktigare än någonsin.

Minska bolagsrisken genom att äga många olika aktier i portföljen, gärna minst 12 – 15 stycken. Minska risken för enskilda branscher genom att köpa aktier inom flera olika sektorer. Hur viktigt detta är blev särskilt tydligt nu under coronapandemin. Vi kan ta livsmedelsgiganten Axfood som exempel. Eller Essity som tillverkar hygienartiklar. Denna typ av defensiva och icke cykliska investeringar tenderar att stå sig bättre under börsoro – och pandemi. Mycket viktigt är att nämna att en portfölj bestående av till exempel 10 dataspeloperatörer inte är en differntierad portfölj – tvärt om – även om denna troligen gynnats under denna pandemi.

Essity och Axfood: två aktier som många var glada att de ägde under denna pandemi
Essity och Axfood: två aktier som många var glada att de ägde under denna pandemi

Under en pandemi är påverkan global. Ingen börs klarar sig oskadd undan. Ändå gäller det lika mycket nu som tidigare: sprid på marknadsrisken genom att diversifiera mot andra marknader. För de flesta innebär det nog att blanda svenska aktier med lite amerikanska eller kanadensiska och möjligtvis någon aktie från kontinenten.

Oavsett om dina investeringar fortfarande gått med vinst, om de är på plus minus noll eller är ner 20 – 40 procent är det inte för sent att sprida på riskerna. Ingen vet vad som väntar runt hörnet, men en väldiversifierad aktieportfölj klarar sig sannolikt bättre.

Köp guld under en pandemi

Guld är den ständiga favoriten som hedge mot börsoro. När aktier går dåligt söker sig investerarna till säkra hamnar. Priset på guld kan minst sagt vara volatilt, men korrelationen med aktiemarknaden är relativt låg. Därför är det en favorit bland investerare som vill diversifiera en långsiktig portfölj.

Guldet hade redan innan corona legat i en stigande trend sedan fjärde kvartalet 2018:

guld
Guldet har legat i stigande trend sedan slutet av 2018.

Fungerar guld mot en pandemi som denna? Det är för tidigt att säga men mycket tyder på det. Medan Stockholmsbörsen i skrivande stund är ner ca 20 procent från toppen (och -13% på året) så har guldet tuffat på ganska oberört och faktiskt blivit lite dyrare.

Guldet har stått sig bra under rådande pandemi. Här ser vi priset på guld jämfört med OMXS30.
Guldet har stått sig bra under rådande pandemi. Här ser vi priset på guld jämfört med OMXS30.

Ska vi vara petiga dippade guldpriset cirka 10 procent under några dagar i mars. Många hade nog hoppats på att det skulle stiga i pris direkt men så blev det alltså inte.

Hur det blir med guldpriset vid en eventuell fortsatt börsnedgång återstår att se. Med mycket stor sannolikhet kan vi ändå säga att en aktieportfölj med en viss del guld kommer att ha en lägre risk än en portfölj som är fullinvesterad i aktier.

Hur investerar du under en pandemi som denna?