Den svåra affiliatebranschen

Ska du lyckas i affiliatebranschen måste du sticka ut.

När jag startade den här bloggen för två år sedan hade jag två baktankar. Jag ville tvinga mig själv att lära mig mer om den svåra affiliatebranschen, och jag ville lära mig mer om sökmotoroptimering och sökmotorpositionering. Det senare kan jag kryssa för, här har jag faktiskt lyckas. Vissa av mina inlägg rankar väldigt högt i Google-sökningarna. Affiliatebranchen däremot har jag mycket kvar att lära, man får nya insikter varje dag.

Affiliatebranschen

Uttrycket affiliate kommer från engelskans ansluten. Inom marknadsföring används ordet för att benämna ett företag eller en person som förmedlar användare till en annonsörs webbplats. För detta betalar annonsören provision till sin affiliate. Provisionen är i form av ett fast belopp eller i form av en procent på förmedlad försäljning, eller i en kombination.

Savelend logotype

Sedan jag köpte in mig i Savelend så har framför allt lånebranschen fångat mitt intresse, av lätt insedda skäl. Det är väldigt intressant att se hela värdekedjan här, inom exempelvis peer-to-peerlån så har vi ju en låntagare (privatperson eller företag) och en långivare (privatperson eller företag) och en låneplattform (ex Savelends plattformar). Denna plattform kan väl slarvigt kallas för en affiliate nivå noll, en affilliate mellan låntagare och långivare.

Anyway, låneplattformarna gör reklam, både köpta annonsplatser, radioreklam, köpta Googleannonser, och som sagt renodlade affiliatesamarbeten. Det finns exempelvis många jämförelsesidor för olika lån, Lendo och Compriser är väl de mest kända. Detta blir då första lagret av affiliates, de som driver trafik till långivarna. Affiliate nivå ett med andra ord.

Ska du lyckas i affiliatebranschen måste du sticka ut.
Ska du lyckas i affiliatebranschen måste du sticka ut.

Jag blev därför tämligen förvånad när jag hittade ännu ett affiliatelager; Jämförelsesajter för olika låneförmedlareAffiliate nivå två, som olika lager på en lök. Vi har alltså långivaren som betalar en ränta. En del av denna ränta skickas vidare i form av provision till affiliaten (jämförelsesajt för långivare) som drar in låntagaren till låneplattformen. Och en del av denna provision skickas i sin tur vidare till nästa affiliatelager (jämförelsesajt för jämförelsesajter för långivare), som drar in kunder till låneförmedlaren. Det är banne mig inte konstigt att räntorna för låntagarna till slut i vissa fall är så hiskeligt höga!

En sak är i alla fall helt klar. För att lyckas i affiliatebranschen så måste du sticka ut i mängden!