Något är ruttet i Danmark

"Something is rotten in the state of Denmark", citat från Hamlet av William Shakespeare. Danmark inför nu negativa inlåningsräntor för personer med mer än 7.5 miljoner DKK på kontot!

År 2015 införde Nordea i Danmark negativ ränta för företagskunder med stor inlåning. I går meddelade danska Jyske Bank att den kommer att införa en negativ räntesats om 0,6 procent på personkonton med placeringar på över 7,5 miljoner danska kronor. Man har till och med läst om folk som lyckats ta huslån med negativ ränta i Danmark! Samtidigt är det inte möjligt att hitta några billiga onlinelån. Hur är denna räntemässiga missmatch möjlig?

Something is rotten in the state of Denmark
– Hamlet av William Shakespeare, Akt I, Scen 4: Marcellus.

Räntespread

En vanlig missuppfattning är att bankerna tjänar bra med pengar när räntorna är höga, och dåligt med pengar när räntorna är låga. Men det är faktiskt helt fel! Bankerna tjänar pengar på skillnaden i inlåningsränta och utlåningsränta, och kan därför gynnas av ett lågt ränteläge! Låt mig visa med ett exempel:

1: Banken lånar in pengar till 5% ränta, och lånar ut till 6%. Bankens bruttovinst blir mellanskillnaden 1 procentenhet.

2: I ett lågränteklimat kanske banken kan låna in pengar till negativ ränta på hypotetiskt -0,5%. Eftersom räntorna är låga så ”känns” det billigt för konsumenten att låna till 1%. Ränteskillnaden blir nu 1,5 procentenhet.

"Something is rotten in the state of Denmark", citat från Hamlet av William Shakespeare. Danmark inför nu negativa inlåningsräntor för personer med mer än 7.5 miljoner DKK på kontot!
”Something is rotten in the state of Denmark”, citat från Hamlet av William Shakespeare. Danmark inför nu negativa inlåningsräntor för personer med mer än 7.5 miljoner DKK på kontot!

Banken har dessutom två intäktsströmmar – en från långivaren och en från låntagaren, vilket gör affären robustare. Slutligen titta på vad som händer om vi börjar kika på bankens nyckeltal – vinst på eget kapital skjuter i höjden i en lågräntemiljö (då banken inte behöver alls lika stort egenkapital som vid mer normal ränta). Bankerna älskar lågräntemiljöer!

Nuvarande låga ränteläge skapar svårigheter för banker att hålla uppe sina marginaler. Intäktsströmmar måste hittas på andra håll med förändrade prisbilder på produkter. En negativ ränta på sparkonton är dock något som svenska banker in i det längsta kan tänkas undvika eftersom det skulle kunna skrämma bort kunder.

Det säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, till Nyhetsbyrån Direkt.

I call bullshit! De svenska bankerna lånar idag pengar till 0,5% ränta av Riksbanken. Det är inget problem att hålla uppe sina marginaler när du lånar in pengar nästan gratis. Hur vet du om en bankman eller en advokat ljuger? Deras läppar rör sig!

Magnus Hjelmér fortsätter

”I dag är det lätt att byta bank och många aktörer är nischade, den här trenden lär fortsätta. Jag tror allt fler kommer ha flera olika banker i framtiden”

fortsätter han med tillägg att bankkunder kommer att välja en aktör för sparande och en annan för bolån och så vidare. Där är vi helt eniga, det skrev vi om för några veckor sedan.