Tips på hur du sänker dina hushållskostnader

Du kan minska dina hushållskostnader genom att byta till LED-lampor

Hushållskostnader har vi alla mer eller mindre. Små grejer som när man adderar dem kan bli ganska höga summor om man inte är försiktig. Men hur ska man egentligen bära sig åt för att sänka sina hushållskostnader?

Vanligtvis behövs det en kombination av två saker: att tänka i förväg och att man hushåller i vardagen. Att tänka i förväg vad som kan kosta pengar och göra något åt det kan visserligen innebära att man behöver lägga lite pengar på att rusta upp något, men det kan hjälpa en att spara mycket pengar på lång sikt.

Nu ska vi ta en titt på sju olika sätt som du kan sänka dina hushållskostnader så att du kan lägga pengar på roligare saker. En bonus är att de alla är skonsamma för miljön också!

LED-lampor sänker dina hushållskostnader

Att byta ut sina vanliga lampor till LED-lampor är ett av de enklaste sätten att sänka elräkningen. En LED-lampor förbrukar mindre energi och håller mycket längre än traditionella glödlampor gjorde. Dessutom finns de i massor av coola utföranden så att ditt hem blir extra fint.

Du kan minska dina hushållskostnader genom att byta till LED-lampor
Du kan minska dina hushållskostnader genom att byta till LED-lampor

Isolera ditt hus ordentligt

Att se till att ha täta fönster och dörrar och ordentlig isolering i huset kan göra enormt stor skillnad. Tänk på det, om ditt hus inte är isolerat så eldar du ju bara för fåglarna och all värme läcker ut så fort den blir producerad! Det är verkligen slöseri med pengar! Visst, det tar lite jobb och en mindre investering att isolera huset, men det betalar sig snabbt. Om du väljer att tilläggsisolera ditt hus med lösull så tar detta max en dag att utföra. Missa inte heller att använda ROT-avdraget för detta!

Installera bra duschmunstycken och toaletter

Att skaffa sig duschmunstycken och toaletter som använder lite vatten på ett effektivt sätt är ett smart sätt att spara pengar och göra en insats för miljön. Även här får man betala lite för att kunna spara pengar, men det är bättre än att vara dumsnål och bara köra på gamla spår.

Installera solpaneler

Solpaneler är verkligen en fantastisk uppfinning. Det är som att elektriciteten bara väntar på att få att bli nedplockad och använd i ditt hem! Detta är verkligen en investering som är värd att göra, både för ekonomin och för miljön. Du kan läsa mer om vad det kostar att installera solpaneler hos eon här.

Det kan i vissa fall vara en riktigt bra affär att installera solpaneler
Det kan i vissa fall vara en riktigt bra affär att installera solpaneler

Använd dagsljus istället för elektrisk belysning

Genom att ha takfönster kan du få in mycket ljus utan att behöva trycka på lampknappen. Du kan också utnyttja dagsljuset genom att ha skrivbordet vid fönstret, sätta upp speglar som reflekterar fönstrens ljus och inte ha för tjocka gardiner och annat som täcker för fönstren i onödan.

Tvätta smartare

I tvättstugan kan du spara en hel del el och vatten om du tänker dig för. Tvätta alltid bara fulla maskiner och använd inte högre temperatur än nödvändigt. Om dina kläder inte är särskilt smutsiga kanske du inte ens behöver tvätta dem på 40 grader. Om du kan lufttorka dem istället för att torktumla dem sparar du mycket el och dina kläder slits dessutom mindre så att du inte behöver köpa nya lika ofta. Se till att ta bort luddet från torktumlaren så att kläderna torkar snabbare.

Stand-by ger för höga hushållskostnader

Slutligen vårt favorittips – alla moderna elapparater, telefonladdare etc drar ström, även när de är ”avstängda” i standbyläge! Och det är samtidigt en säkerhetsfråga, apparaterna kan börja brinna även om det är extremt ovanligt.

Samtidigt kan man ju inte springa runt och dra ut strömkaben ur alla apparater mellan varje gång man tittar på teve och liknande, det förtar ju hela iden med standby. Så vad kan man göra?

Svaret är: Köp grenkontakter med en avstängningsknapp! Bunta ihop elektroniken med dessa på ett lite genomtänkt sätt: Exempelvis i min ”datorhörna” har jag datorn, min externa skärm, skrivaren och telefonladdaren alla anslutna till en och samma förgreningsdosa. Jag kan allstå stänga av alla dessa apparater med ett enda tryck på en knapp, vilket jag gör över natten när jag inte jobbar. Teve och några andra apparater är anslutna på samma sätt via en annan förgreningsdosa – denna slår jag bara av när jag ska resa någonstans och kommer bli borta flera dagar.