Se över ditt elavtal!

Dags att se över ditt elavtal

Vi har, än så länge, en riktigt mild vinter i år. Det är nog tur det, för Sverige stänger nu ner kärnkraften och ska förlita sig på sol, vind och vatten – och import av ”ful-el” från Europa. Det är nu dags att du ser över ditt elavtal.

Nätelsbolag och elhandelsbolag

Får du en eller två fakturor för din ”ström i väggen”? De allra flesta får två. Göta energi beskriver dessa bra på sin hemsida. Du får dels en faktura från ditt elnätsbolag – det är det företag som äger infrastrukturen för transporten av elen, dvs ledningarna, kraftstationerna och kablarna till huset. Detta elnätsbolag kan man inte välja, utan det är beroende av var i landet man bor. Denna kostnadsdel kan man enbart marginellt påverka själv.

Dags att se över ditt elavtal
Dags att se över ditt elavtal

Vidare så får du också en faktura från ditt elhandelsbolag. Elhandelsbolaget gör precis vad det låter – de köper in el från någon producent och säljer det till dig. Det kan vara till exempel el från elbörsen Nord Pool, men det finns också elhandelsbolag som profilerar sig att enbart köpa in el från vattenkraftverk, eller exempelvis enbart kärnkraftverk.

Eldebitering

Båda dina fakturor baseras på hur mycket el du använder i bostaden. Jag tänker inte rekommendera något speciellt avtal, då det är väldigt beroende på din personliga elförbrukning. Kan bara konstatera att min egen elförbrukning gått upp sedan Coronautbrottet i våras just för att jag jobbar hemifrån nu hela tiden. Sverige har historiskt sett haft väldigt billig el, med internationella mått mätt, på grund av vår stora vattenkraft i kombination med kärnkraften. Det har kanske inte riktigt spelat någon roll vilket elhandelavtal man haft, pengaskillnaden har ibland varit försumbar (speciellt iomman bott i lägenhet).

Men nu försvinner som som sagt kärnkraften. Elpriset kommer därför gå upp, speciellt de riktigt kalla vinterdagar när det är vindstilla. Räkna med att vi kanske till och med får en större elbrist i landet en riktigt iskall vinterdag. Utifrån din egen position eller plånbok så måste du planera för detta. Har du problem att betala väldigt mycket för elen dessa dagar, så kanske det är läge att byta till ett elavtal med fast pris året om – dyrare på sommaren men du slipper obehagliga överraskningr på vintern.

Har du däremot ”minutdebitering” i ditt elavtal så fundera över när på dygnet du laddar ditt elfordon, när du tvättar och så vidare. Du kan tjäna mycket pengar på att ladda bilen på natten i stället för slentianmässigt på dagen.