2020 i backspegeln

2020

Varje år gör jag en sammanfattning av bloggen för året som gått. Förra året hittar du genom att klicka här.

Mitt egna sjuka börsår

Jag slutade upp 170% på året, det är helt jävla sinnessjukt. Men som vanligt när ni ser sådana siffror så ska ni ta det med en nypa salt. Första frågan är – är det här hela personens ekonomi som redovisas, eller en delmängd – eller kanske till och med en selektion att man väljer redovisa en portfölj av många?

För egen del omfattar dessa 170% de pengar jag har på Nordnet och Avanza, som jag förvaltar själv. Där ingår dels min ISK, men även de pensionskonton som jag lyckats överföra från fondbolagens giriga fingar till egen förvaltning. Pengarna det handlar om (privat + pension) är ”några miljoner” utan att vara mer specifik än så. Gör som jag och flytta över var enda pensionsslant ni kan till egen förvaltning!

Jag har under året haft noll belåning, och noll cash på kontot. Jag har sysslat med både långa och korta affärer, men mestadels har det varit en buy-and hold strategi som gällt. Väskan har hela tiden innehållit väldigt få olika papper – som mest fyra stycken. Lägg alla dina ägg i samma korg, men bevaka korgen noga. Det kommer inte som en chock för er läsare att Bitcoin(certifikat) är en del av väskan.

Onoterat då?

Som ni vet så har jag en strategi med investeringar i onoterade bolag. Jag nämnde på Twitter ungefär vilka de var, men det kan upprepas. Procentsatserna anger ungefär hur stor ägarandel jag har i respektive bolag: I storleksordning;

 1. Bryggeri 1: (1%)
 2. Callcenter (25%)
 3. Bryggeri 2: (0,5%)
 4. Bryggeri 3: (2%)
 5. Chokladfabrik (10%)
 6. Företagsprofileringsföretag (12%)
 7. Savelend (-)
 8. Bageri (10%)
 9. Hernö Gin (-)
 10. Turistapp (20%)

Vidare håller vi precis på att starta upp en ehandel inom Prepping också, som är en spin-off av nummer sex ovan. Vet inte riktigt hur jag ska värdesätta denna, så den får ligga utanför än så länge. Man trodde inte i mars under värsta Coronakris att man under året skulle vara med och starta starta tre nya bolag. Never waste a good crisis! Både turistappen och preppingbutiken är Corona en direkt anledning till att vi startat!

2020

Ärligt talat så är dock listningen ovan ganska mycket mellan tummen och pekfingret. Ettan är ohotad etta, tvåan ohotad tvåa, och 9/10 helt klart ganska små investeringar. Men 3-8 är det dagsform på hur det ska värderas – frågar du mig i morgon så kanske ordningsföljden är olika.

Vad man ser är att mina investeringar är tydligt ”mat och dryck”/konsumptionsvaror. Tråkiga, osexiga produkter – det är medvetet, för att differntiera mig gentemot den noterade väskan och pensionsinvesteringarna

FIRE?

Jag kan gå i FIRE. Jag varken vill eller tänker gå i FIRE. Det är inte ett mål – vad ska jag då göra på dagarna? Jag gillar att jobba, och att spara och placera är en fritidssysselsättning och hobby..

Bloggen då?

Överlägset mest lästa inlägg var det om hur alla har fel om anledningen varför Fredrik Federly måste avgå. Sedan kom i fallande ordning:

 1. Fredrik Federly-inlägget
 2. Sveriges dåliga spelpolitik
 3. Nordnets börsintroduktion
 4. LoHiLos börsintroduktion
 5. Hernö Gins nyemission

Det är ganska tydligt vad folk gillar att läsa om… man kan med detta tycka att det är lite konstigt att så få personer intresserar sig för onoterade aktier.