Lån utan säkerhet i Norge

Precis som i Sverige finns det flera olika lån som privatpersoner kan ansöka om och de är i princip uppbyggda på samma sätt som i Sverige. Något som skiljer sig åt är att räntorna på lån är lägre i Sverige än i Norge.

I Sverige ligger reporäntan, Riksbankens styrränta, på -0,25 procent och fram till januari 2019 låg den på -0,50 procent. Reporäntan i Sverige har varit negativ sedan februari 2015. Den norska reporäntan höjdes i mars 2019 och ligger nu på +1 procent. När reporäntan är låg är det billigare för bankerna att låna pengar av Riksbanken och det i sin tur innebär att det är billigare för låntagare att låna pengar från bankerna. 

På grund av Norges högre reporänta är det därför dyrare att ta norska lån, så för en svensk är det nästan alltid bättre att ta ett svenskt lån om det är möjligt. Om du vill se vilken ränta norska lån har i genomsnitt kan du titta på exempelvis sidan norskkreditt.no som samlar alla lån utan säkerhet som finns tillgängliga i Norge. För att få låna i Norge måste du ha ett norskt personnummer eller ett D-nummer sedan minst sex månader tillbaka.

En kreditprövning tas alltid ut

Ett lån utan säkerhet fungerar på samma sätt i Norge som i Sverige, Finland, Island och Danmark. Precis som namnet föreslår är det ett lån som inte kräver att du sätter din bostad, bil eller båt som säkerhet för att få lånet.

På grund av att reproräntan är högre i Norge än i Sverige är det dyrare att ta norska lån.
På grund av att reproräntan är högre i Norge än i Sverige är det dyrare att ta norska lån.
Pressbild: Norges Bank/Nils S. Aasheim

Det innebär inte att du kan låna utan regelbunden inkomst eller dåligt kreditvärde, för det görs alltid en kreditprövning i Norge som ser till att du kan betala tillbaka lånet. Har du dålig kreditvärdighet kan du få ett lån utan säkerhet hos vissa låneföretag, men långt ifrån alla godkänner det. Ett lån utan säkerhet är ett så kallat blancolån och du kan använda det till vad du vill utan att behöva uppge till långivaren vad det ska gå till.

Andra skillnader mellan Norge och Sverige

Lån utan säkerhet ligger för det mesta på mindre summor och i Sverige är till exempel smslån eller snabblån en av de vanligaste formerna för den här typen av lån. I Norge kan man ta smslån, men det är inte fullt lika vanligt som i Sverige där smslån har funnits längre på marknaden. 

En annan skillnad är att i Sverige kan ett snabblån betalas ut efter några minuter när ens ansökan har beviljats, men i Norge går det för det mesta inte lika fort. Det utförs en mer grundlig kreditprövning som tar längre tid och därför kan det ta några dagar innan man får sitt lån utbetalt i Norge. Dessutom brukar återbetalningstiden för personliga lån utan säkerhet vara kortare i Norge än i Sverige.

Valutarisk

Verkligen värt att nämna i sammanhanget är att man tar en valutarisk när man lånar, eller för den del investerar, i andra valutor än hemlandets valuta. Det senaste året har exempelvis den svenska kronan tappat tvåsiffrigt mot både dollar och Euron. Ett lån dessa utländska valutor har helt enkelt blivit mycket dyra bara på grund av kronförsvagningen! Men alla mynt har två sidor! Har du investerat i utländska aktier, eller kanske i utländska P2P-lån, så har du under samma tidsperiod sett din investering öka i värde, mätt i svenska kronor och ören, även om  aktiekursen stått helt stilla.

Av denna anledning så bör man matcha inlåning med behov. Ett exempel är om du ska låna för en investering i en bostad eller en företagsverksamhet i Norge – då bör du gå till en norsk och inte en svensk bank för att finansiera det hela!