Spara i aktier – en stark trend, eller?

De 10 populäraste sökfraserna kring "spara pengar"

Att låna eller spara pengar – två sidor av samma mynt eller mer som tes och antites? Vi vet att svensken lånar allt mer pengar. Bolånen utgör merparten av våra lån, men konsumtionslånen ökar. Då kan det vara glädjande att även kunna konstatera vi har ett allt större intresse att spara pengar. Eller hur står det till med svenskens ekonomi egentligen?

Tilltagande trend för både spara och låna

Vi på Fondanalys.se gjorde en sökning i Google Trends. En jämförelse mellan sökfraserna ”spara” och ”låna” visar en tämligen jämn kamp. Röd linje i grafen nedan visar intresset för att låna på en relativ skala mellan noll och 100. Den blå linjen visar intresset för att spara pengar.

söktermerna låna och spara
Tilltagande trend för de bägge söktermerna låna och spara.

Sedan 2004 ligger intresset för att låna och spara i en stigande trend. Enligt Googles data är det inte särskilt stor skillnad i intresse mellan de två sökfraserna.

Den uppmärksamme ser återkommande toppar i intresset för att spara pengar. Det sammanfaller med januari då många känner ett behov av att spara lite extra efter en tuff december med julhandel, firande och annat dyrt.

Vad är det då exakt vi vill låna respektive spara?

Vi tog hjälp av Ahrefs, ett analysverktyg för sökmotordata. Följande relaterade sökfraser för ”låna” skvallrar en hel del om våra avsikter. Ungefärlig sökvolym per månad inom parentes:

Det tio populäraste sökfraserna kring "Låna pengar"
Det tio populäraste sökfraserna kring ”Låna pengar”

Minst fem av tio sökfraser har uppenbarligen med snabblån och sms lån att göra även om den mer generella termen ”låna pengar” är klart dominerande. Därför är det nog inte så konstigt att det dyker upp allt fler jämförelsesajter för lån.

Motsvarande angränsande sökning för ”spara” ser ut så här:

De 10 populäraste sökfraserna kring "spara pengar"
De tio populäraste sökfraserna kring ”spara pengar”

Enligt detta dataset ser det faktiskt ut att vara något större sökvolym för ”spara” än för ”låna” men det är ingen exakt vetenskap. Fonder är populära, likaså sparande till barn. Svensken vill lära sig mer om hur man spar ihop en slant.

Däremot är det en slående skillnad i volym på de vanligaste sökfraserna. Antalet personer i Sverige som varje månad söker efter ”låna pengar” är runt 24 000. Det är 8,5 gånger så många som söker efter ”spara pengar”!

Inte så uppmuntrande läsning. Då kan det vara lite kul att konstatera att svenskens intresse för ”pengar” bokstavligen mosar dessa bägge sökfraser. I varje fall om vi får tro Google. Så här ser det ut – pengar är den gula linjen:

Det råder ingen tvekan om att vi svenskar gillar pengar (gul linje).
Det råder ingen tvekan om att vi svenskar gillar pengar (gul linje).

Vad för slags ”pengar” det handlar om förtäljer inte historien, men gissningsvis är det mera cash vi svenska suktar efter.

Aktier eller fonder?

Både fonder och aktier dök upp som intressanta sätt att spara pengar på, även om fonder klart dominerar. Stämmer det verkligen?

Som bekant driver vi på Fondanalys.se, trots namnet på sajten, en linje att alla borde kunna lyckas med att spara i aktier istället för i dyra fonder. Bland alla de svenskar som intresserar sig för ett sparande (i motsats till att låna pengar) – finns det verkligen inte ett större intresse för aktier?

Jovisst. Om vi struntar i begreppet ”spara” och fokuserar på aktier och fonder istället ser det ganska så ljust ut för oss som förespråkar ett sparande i aktier:

Ett tilltagande intresse för aktier (blå linje) jämfört med fonder (röd linje)
Ett tilltagande intresse för aktier (blå linje) jämfört med fonder (röd linje)

I grafen från Google Trends ser vi att det finns en ganska stark tilltagande trend för ett sparande i aktier. Intresset för fonder är mer eller mindre oförändrat, bortsett från några toppar här och där. Omkring 2009 gick intresset för aktier om intresset för fonder.

Enligt det nämnda sökverktyget Ahrefs (som är ett väldigt bra verktyg för att välja sökord om du är en seriös bloggare) är svenskens aktieintresse kanske ännu större än vad den trubbiga grafen ovan kan förmedla. Runt 20 000 svenskar söker varje månad efter ”aktier”. Det är nästan lika många som söker efter ”låna pengar”. Motsvarande siffra för fonder är cirka 6700 per månad. Inte dåligt det heller, även om siffran bleknar i jämförelse.

Är det kanske begynnelsen på ett mer omfattande svenskt aktieintresse vi ser?