Smartare köpbeslut med Shoppa Lagom

shoppa lagom

Kreditkort, snabblån, delbetalningar… det är väldigt lätt att shoppa för lånade pengar eller att köpa för lite mer än vad man hade tänkt sig från början. Jag tycker att Shoppa Lagom är ett intressant initiativ som vill hjälpa folk att konsumera på ett mer informerat och genomtänkt sätt.

Shoppa lagom

Bakom Shoppa Lagom står inkassobolaget Alektum Group, ett svenskt familjeföretag som är verksamt i 18 europeiska länder. Enligt bolaget själva arbetar de aktivt mot överskuldsättning, något som gör att de sticker ut i branschen där inkassobolag kan ha ett dåligt rykte. Shoppa Lagom är en del av deras arbete mot överskuldsättning.

Sidan är menad att utbilda privatpersoner om ekonomi och ge tips om hur de kan balansera hushållskassan. Tanken är inte att avråda helt från shopping, utan snarare att hitta utrymme i en noggrant planerad budget för shopping när allt är betalt och sparkontot är påfyllt. För att få reda på mer om initiativet kan du lyssna på Göteborgspoddens intervju med Moa Tyborn som är marknadsföringsansvarig för Alektum Group.

shoppa lagom

Enligt Moa Tyborn har inkassoföretaget mött många privatpersoner som har tagit fel köpbeslut och hamnat i en ekonomisk knipa. Shoppa Lagom är menat att hjälpa dessa personer att förstå hur privatekonomi fungerar utan några pekpinnar. De vill inte ge någon dåligt samvete eller uppmana till köpstopp, utan de vill helt enkelt stötta personer så att de kan ta mer informerade köpbeslut. Tonen och utformningen av hemsidan är lättsam med en färgglad och avskalad design. Det finns även ett smart budgetverktyg som är värt att ta en titt på. Där fyller du i hushållets inkomster, skulder och olika utgifter för att se direkt hur mycket du har kvar att röra dig med varje månad.

Halv miljon besökare!

I intervjun berättar Moa att Shoppa Lagom har tagits emot mycket väl sedan sidan lanserades. Det började som en kampanj, men tjänsten har nu utvecklats för att Alektum Group ska kunna koppla ihop det med sina kunder och övriga konsumenter. De första två månaderna efter lanseringen av sidan hade den en halv miljon besökare. Det visar på ett stort behov av en tjänst som informerar om ansvarsfullt konsumerande som även är hållbart.

Det kan verka konstigt att ett inkassobolag startar en sida som uppmuntrar konsumenter att spara mer och konsumera mindre. Men enligt Alektum Group finns det ingen i samhället som tjänar på överskuldsättning, så trots att deras verksamhet bygger på inkasso kommer det ingenting gott från personer som handlar för mer än vad de har råd med. Bolaget hävdar att de vill se mer balanserad konsumtion som har en positiv påverkan på både individen och samhället i stort.