Fakturabelåning: För- och nackdelar

Factoring fakturabelåning

Fakturabelåning, även kallat factoring, är när du på något sätt säljer eller belånar företagets fakturor. Då det kostar en slant i avgifter och ”ränta” så är det ingen långsiktig finansieringslösning för ett företag, Då är det istället billigare att ta ett blancolån. Handlar det däremot om att lösa ditt cashflow kring en större engångsorder så kan det vara en bra finansieringslösning. Med factoring går det nämligen snabbt att komma till beslut, och du behöver inte gå i personlig borgen för ett lån.

Savelend, som jag är delägare i och placerare hos, har man via deras dotterbolag Billecta Finans möjligheten att ”låna ut” pengar för fakturabelåning. Det är något jag exttremt gärna skulle vilja göra. Dock så kan man tyvärr inte enbart välja att investera i fakturaköp. Man investerar nämligen i en portfölj som även innehåller företagskrediter med i mitt tycke alldeles för långa löptider.

Exempel på fakturabelåning hos Savelend

Tittar man på min historik av utlåning till fakturaköp hos Savelend så kan man få ett hum vilka belopp som söks.

Liten exempeldel av fakturaköp (factoring) hos Savelend
Liten exempeldel av fakturaköp hos Savelend

5 mars 2019 (som exempel) så ramlade det in fyra fakturor att investera i på totalt 125.000 kr, uppenbarligen (troligen) från samma företag.Senare i listan ligger det lånebelopp på 146.000 kr och 174.000 kr.  Som jag skrev i inledningen så är det till sådana affärer du ska använda dig av factoring: Du har köpt in någon dyrare maskin som du har modifierat och sålt till kund. Du ska betala maskinen nu, men får betalt av din kund om 30 dagar. Fakturabelåning blir perfekt!

Ett annat exempel skulle ju kunna vara att du har gjort konsulttjänster åt din kund. Lönerna ska betalas nu men kunden betalar först om 30 dagar. Kortsiktiga lösningar på cashflowproblem är perfekt för factoring, men inte som långsiktig finansieringskälla. För även om det ”bara” kostar säg 2% av fakturabeloppet, så blir det ju en effektiv årsränta på runt 25%!

Nackdelar med fakturabelåning

Årsräntan på factoringbeloppen blir som jag skrivit hög. Det har kanske ingen större betydelse när det handlar om en enstaka affär då och då, för att lösa cashflowproblem. Vad som däremot kanske har stor betydlese är hur factoringbolaget sköter ”dina” kundrelationer. Fakturan går ju på ett eller annat sätt över till factoringbolaget att driva in. Din kund blir nu även factoringbolagets kund. De kommer dock troligen ha en helt annan tonalitet i sin kommunikation när de tar betalt. Du skulle kanske själv aldrig komma på tanken att kräva dröjsmålsränta av din bästa kund, av rädsla att göra dig ovän med denne. Räkna med att factoringbolaget kräver dröjsmålsränta från första dagen. Gör en analys om detta kan skada din kundrelation långsiktigt.