Fördelar och nackdelar med att investera genom Lendify

Här är en snabb genomgång om några för- och nackdelar med att investera pengar genom just Lendify.

Denna blogg är som bekant en förespråkare av P2P-lending. Som jag ser det är riskspridningen i investeringarna en av de främsta fördelarna med att investera i en låneportfölj vid sidan av ett sparande i aktier och onoterade bolag. Jag är själv aktieägare i Savelend och följer branschen med intresse. Men det finns fler aktörer. Lendify är en av de största inom P2P-lån i Sverige. Här är en snabb genomgång om några för- och nackdelar med att investera pengar genom just Lendify.

Fördelar med Lendify

Lendify har många likheter med andra P2P-aktörer. Här är några av fördelarna med Lendify.

Kreditvärdiga låntagare

Låntagarna hos Lendify har god kreditvärdighet. Snittåldern bland låntagarna ligger på 40 år och de har i snitt 330 000 kronor i inkomst per år. Hela 60 procent av dem äger sin bostad. Främsta syftet hos dem som tar ett lån via Lendify är att samla sina lån. Detta innebär att riskprofilen för de personer som du lånar ut pengar till är god. Företaget liknar här Brocc och är en lite mer defensiv investering än att låna ut pengar genom Savelend. Hos Lendify är det inga snabblån. Istället handlar det om lån till ganska genomsnittliga svenska hushåll.

Kreditförlustfond täcker tillfälliga dippar

Om en låntagare skulle ställa in en betalning kopplas Lendifys kreditförlustfond automatiskt in. Den gör att du får amorteringen inbetald på ditt konto trots att låntagaren inte har betalat. Den täcker bara själva amorteringen och inte räntan, men det är ändå en god stötdämpare mot tillfälliga dippar i återbetalningarna. Enligt mig är detta en bra anledning till ett gott Lendify omdöme.

Andrahandsmarknad

När du investerar pengar i lån via Lendify kan du kliva ur din investering i förtid tack vare en andrahandsmarknad. Det ger dig likviditet i investeringen. Tack vare andrahandsmarknaden kan du göra kortsiktiga placeringar i lån. Du kan även använda andrahandsmarknaden för att bygga upp din låneportfölj lite snabbare om du vill. Även Brocc och Fellow Finance har en liknande funktion.

Lägre risk än P2P-lån till företag

Lendify lånar som sagt ut pengar till privatpersoner. Det innebär en längre risk jämfört med att låna ut pengar till företag via P2P vid lågkonjunktur. Det är alltid en risk att låna ut pengar. När du lånar ut till privatpersoner med god kreditvärdighet är ändå risken relativt liten att du inte ska få tillbaks dina pengar. Kronofogden gör ett bra jobb helt enkelt. När du lånar ut till företag förlorar du lätt allt ifall företaget går i konkurs, till exempel i samband med lågkonjunktur.

Lendify och Brocc har denna fördel gemensamt. Savelend och Fellow Finance har både lån till privatpersoner och företag. Aktörer som Kameo och Toborrow hör till dem som endast satsat på lån till företag.

Skydd mot konkurs

Om Lendify skulle gå i konkurs skyddas själva driften av tjänsten av ett backupavtal med företaget Lowell. Skulderna är det låntagarna som står för och de kan aldrig gå till konkursboet.

Här är en snabb genomgång om några för- och nackdelar med att investera pengar genom just Lendify.
Vad finns det få för nackdelar… ?

Nackdelar med Lendify

Självklart finns det även vissa nackdelar med Lendify. De flesta av dessa nackdelar har företaget gemensamt med andra aktörer inom P2P-lån.

Risk att lån förfaller

Den uppenbara risken med Lendify och alla andra P2P-lån är att låntagaren av någon anledning inte kan betala tillbaks sin skuld. Inbetalningarna kan bli försenade eller utebli helt och hållet. Risken är liten men kreditförlusterna ligger ändå på ca 1,5 procent i snitt. Denna risk kan du minimera genom att använda Lendifys autoinvestkonto. Då sprids automatiskt din investering över ett stort antal lån.

Ingen statlig insättningsgaranti

Med risk för att jämföra äpplen och päron måste det ändå vara sagt: pengar via P2P-lån hos Lendify täcks inte av den statliga insättningsgarantin. Detta gäller inte bara Lendify utan vilken P2P-portfölj som helst.

Inget ISK eller KF – 30% skatt

Det går inte att ha låneportföljen på ett ISK eller i en Kapitalförsäkring. Detta beror på att en tillgång måste vara noterad på börsen eller en handelsplattform för att kunna finnas på den typen av konton. Konsekvensen blir att du får betala 30% skatt på räntan. Här är det precis samma sak som gäller för Lendify som för de andra P2P-plattformarna.