Kliver ur Alvestaglass!

Börjar Alvestaglass LoHiLo diversifiering bli en himmelsk röra?

Wow! Jag trodde aldrig att jag skulle kliva ur Alvestaglass på mycket mycket länge, men tidigare i veckan tog jag beslut att sälja aktien. Jag blev av med 80% av mina aktier i förhandeln på Pepins i går till kursen 190 kr/aktie. Detta måste jag vara mycket nöjd med, från introduktionskursen på 50 kr var det en mycket fin affär. Jag hoppas kunna sälja ett litet antal till i ”efterhandeln” som pågår i skrivande stund. Annars får jag sälja av denna lilla post vid nästa handelstillfälle om en månad.

Varför väljer jag då att sälja? Jo, det är en samlad bedömning och sammanvägning av många olika skäl, där de viktigaste är:

PE 90

PE 90 är väl inte rätt, säger du? Nejvisst är det så, PE 900 snarare! Räknar vi på 2017 års siffror och en aktiekurs på 190 kronor så ligger vi dock på detta höga PE-tal. Om vi i stället tar 2018 års siffror så landar vi på ett PE-tal på 900. Strunt samma, oavsett vilket så är det på tok för högt, det måste väl alla hålla med om? Direktavkastningen kanske är ett vettigare mått? Utdelning från målbolaget var på 1.10 per aktie, medan från partnerbolaget 1 kr/aktie – det landar i häraden av 0,5%.

Börjar Alvestaglass diversifiering bli en himmelsk röra?
Börjar Alvestaglass diversifiering bli en himmelsk röra?

Diversifiering

Alvestaglass diversifierar sig dels inom varumärket HiLo på exempelvis energidryck, dels ut på andra marknader. Jättebra och jättespännande, och det behövs såklart för att motivera denna extremt höga värdering. Men sedan läser man i Växjös lokaltidning att Alvestaglass öppnar gym – Lohilo Fitness Club – i postens gamla lokaler i Öjaby. Som tur var så var det lite clickbait på den artikeln, man har tydligen slagit sig ihop med en gymägare som driver gymet i Lohilos varumärke. Men faktum är att man investerar 20 miljoner kronor i en gigantisk frysanläggning i postens gamla lokaler och man planerar att bygga en glassfabrik för 60 miljoner kronor i samma område. Var ska dessa pengar komma ifrån? Om det ska lånefinansieras så kan det bli dyrt…

Börsnotering

Då ligger det ju nära till hands att finasiera det hela med en nyemission, gärna i samband med en notering på börsen. Det står också i Q1 2019-rapporten att Alvestaglass har som avsikt att genomföra en notering under 2019/2020. I Q2-rapporten nämns att en notering ska genomföras under första halvåret 2020.

Normalt sett så ser man ju en börsnotering som något bra. Men… jag äger mina aktier via ett AB. Det innebär att jag får in vinsten från en försäljning nu obeskattat i mitt AB (då Alvestaglass är onoterat). Väljer jag att vänta tills noteringen att sälja, så blir det helt plötsligt mycket krångligare! Dels måste företaget skaffa ett LEI-nummer som kostar pengar i onödan för att få handla med aktier över börsen. Dels blir det mycket krångligare att hålla ordning på bokföringen och skatten.

Andra investeringar

Viktigaste skälet är dock att jag behöver pengarna till ett annat roligt projekt. Jag måste sälja något innehav för att skaka fram insatsen i detta projekt, och Alvestaglass var då det som låg närmast till hands, med tanke på alla argument ovan. Men visst tar det emot att sälja det största dragloket på Pepins handelsplattform!