Checklista vid investeringar i startups

Checklista

Det kommer säkert inte som någon överraskning för mina trogna läsare att jag gillar att investera i onoterade bolag. Men vad jag tycker är ännu roligare är att investera i startups (som mina vänner oftast driver). Fördelen är att man oftast kan komma in i bolaget väldigt billigt. Jag ger er idag min checklista jag använder för att bestämma om jag ska investera i startups!

Företagsvärdering

Det finns många sätt att värdera ett företag. På Nielsen Företagsvärdering kan du läsa om många olika värderingsmetoder. Men när du tittar på en startup så är alla dessa mer eller mindre ointressanta – du har ju inga som helst historiska data att gå på. Man kan ju inte räkna på PE-tal, utdelningar etc om företaget är helt nytt. En budget eller resultatprognos är ju bara en gissning…Man får helt enkelt titta på helt andra värden.

Checklista

 1. Är affärsmodellen skalbar?
  Det är inget tvång med skalbarhet, men det underlättar. Det är helt enkelt roligare att köpa in sig i en digital verksamhet än i ett bageri… Skalbarheten kan såklart sitta i franchising för bageriet, men det är sällsynt.
 2. Finns det någon vallgrav?
  Vallgraven kan vara IP, men också komplexitet, innovationsstyrka, en kändis knuten till projektet eller vad som helst som gör att grannen inte kan göra exakt samma sak.
 3. Är det bra personer bakom?
  Bra personer tenderar att ge bra resultat. har de någon track record? Stoppar de själva in pengar? Eller ska investeringen egentligen ge personerna en lön och en tjänstebil – då avstår jag!
  Checklista
 4. Finns det synergier med mina andra investeringar?
  Det är inget tvång, men det underlättar beslutsprocessen markant
 5. Hur ser kunderna ut?
  Vilka är kunderna. Kommer de köpa av oss gång på gång? Vet vi ens vilka kunderna är, eller har vi hittat en lösning på ett ej existerande problem?
 6. Satsar jag pengar, tid, eller både och (vad är MITT bidrag)?
  Som yngre var jag mycket mer intresserad av att satsa tid än pengar. Som äldre är det mer tvärt om – men jag vill på något sätt vara delaktig i det hela! Det kan vara så lite som att jag är en (större) kund, att jag kan hjälpa företaget med reklam, med sökmotoroptimering, eller liknande (Pro Bono). Det här hänger också mycket ihop med – förstår jag företaget och produkten?
 7. Vem köper mina aktier om fem år för dubbla pengarna?
  Jag måste ha en (utpekad) köpare av aktierna för minst det dubbla jag satsat, på fem års sikt. Denne någon kan vara ”börsen”, det kan vara ”grundarna”, eller ”riskkapital”. Det kan till och med vara ”jag själv” om det här är ett innehav jag vill äga för all framtid. Men jag måste alltså veta hur min exit ser ut.Varför jag har valt fem år/dubbla pengarna är för att det motsvarar 15% årlig avkastning med ”ränta på ränta”. Det är ett högt avkastningsmål, men helst vill jag ha potentialen till minst 10 ggr pengarna på fem år. De flesta av mina tidiga investeringar kommer gå åt skogen, de som är kvar ska täcka för förlusterna. Dubbla pengarna på fem år ska alltså omfatta hela portföljen, inte på ett enskilt innehav.
Min checklista ger svaret ja, nej eller kanske
Min checklista ger svaret ja, nej eller kanske

När ovanstående checklista är genomgången – först då är det läge att ta fram miniräknaren och titta på om värderingen av företaget utifrån några olika värderingsmodeller är rimlig. I det fall man diskuterar att köpa ut en gammal delägare, eller kanske till och med köpa hela bolaget, så bör man ta hjälp av en utomstående företagsvärderare som exempelvis Nielsen Valuation för att få en opartisk second opinion.

Ett exempel

Min senaste investering var ett delägarskap i en turistapp. Affärsmodellen är extremt skalbar, funkar den på testmarknaden så kan vi ta den över hela Sverige! Vallgraven är inte stor, det är ju negativt i caset – vi kommer få konkurrenter. Förhoppningsvis har vi ett litet first mover advantage. Grundarna har jag haft att göra med innan. Det är inga personer som åker businessclass när de ska på affärsresor inte. Det var extremt stora synergier med andra investeringar jag har (och dessa investeringar är appens första kunder). Jag satsar en i sammanhanget liten slant och en del tid för en hygglig del av företaget. Köparen av aktierna på fem års sikt är jag själv (jag kan se mig själv jobba i det här företaget framledes).

Så långt kommen behövde jag faktiskt inte göra någon direkt värdering av företaget! Slanten jag skulle investera var inte betydelselös, men i det stora sammanhanget negligerbar. Det här är en antingen/eller-investering. Går det bra (vilket vi vet om 1-2 år) så är det en potentiell jättemarknad vi kan bearbeta. Går det dåligt så har vi gett det hela ett försök. Går det bra ska vi skala upp, leta extern finansiering, och erövra världen (nåja, Sverige)!