Det är lättare att få finansiering för aktiebolag

kvinna som driver ett aktiebolag

Aktiebolag har många finansieringsalternativ och det går både att låna från storbanker och andra långivare. Det är i regel enklare för aktiebolag att få företagslån beviljade, jämfört med enskilda firmor som ofta inte har lika många finansieringsalternativ. Det gäller bara att välja rätt finansiering.

AB =egen juridisk person

Ett aktiebolag är en egen juridisk person som ansvarar för lån, skulder och alla andra finansiella transaktioner som görs i bolaget. Det är därför en stor skillnad jämfört med enskilda firmor, där den som driver bolaget är personligt ansvarig för företagets ekonomi. Det är just den skillnaden som gör det enklare för ett aktiebolag att få ett företagslån från en bank eller någon annan långivare.

Långivare har tillgång till fler rapporter och analyser om aktiebolagets ekonomi och prognoserade vinster, vilket är något som gör det enklare att förutspå den framtida återbetalningsförmågan. Gränsen mellan ägarens privatekonomi och den enskilda firmans inkomster och utgifter kan göra det svårt för långivarna att prognosera och få en tydlig överblick. Dessutom ses aktiebolag ofta som seriösare än enskilda bolag och det innebär att bankerna är mer villiga att låna ut pengar.

Lån i enskilda firmor

Många gånger slutar det med att ägare till enskilda firmor tar privatlån och lägger in i företagen, inte minst för att finansiera uppstarten då det kan vara ännu svårare att få lån när det inte finns några bolagsvinster att visa upp. Det är även lättare för ägare av enskilda bolag att låna pengar till bolaget och vice versa, men det är inte något som man kan göra om man driver ett aktiebolag.

kvinna som driver ett aktiebolag
Välj ett aktiebolag i stället för en enskild firma – mycket lättare att hålla koll på ekonomin! Nu när aktiekapitalkravet för AB är sänkt till 25 000 kr finns det inget skäl att driva enskild firma.

Eftersom det inte är någon skillnad mellan ägarens privatekonomi och det enskilda bolaget påverkar även ägarens ekonomi hur kreditvärdigt banken eller långivaren bedömer att bolaget är. En enskild firma som ägs av en person som har betalningsanmärkningar kan till exempel ha det svårt att hitta finansiering av olika slag, medan en aktiebolagsägares privata ekonomi vanligtvis inte påverkar företagets finansieringsmöjligheter. Det finns dock undantag och en aktiebolagsägare kan ibland nekas företagslån om deras privatekonomi har varit rörig.

Det är viktigt att jämföra de företagslån aktiebolag har tillgång till, för villkoren mellan lånen kan skilja sig åt en hel del. Den effektiva räntan som visar alla faktiska kostnader för lånet är det som är viktigast att jämföra, för den nominella räntan ger inte en komplett bild över hur mycket lånet kommer att kosta. För aktiebolag kan det vara lämpligt att både ha en checkkredit och ett vanligt lån. Checkkrediten ger företaget tillgång till pengar när det behövs utan att man behöver ansöka om ett lån. Det tas vanligtvis ut en årsavgift och ränta på det lånade beloppet.