5 anledningar till varför du bör spara på börsen

Stockholmsbörsen 1984 – 2020. Att spara på börsen är ett överlägset sätt att spara pengar på lång sikt, även om det blir skakigt ibland.

När det skakar på börsen är det många som tappar intresset – eller hoppet. Då är det viktigare än någonsin att se börsen i ett större perspektiv. Här är fem skäl att spara på börsen i det långa loppet.

1. Överlägsen avkastning på sikt

Om du vill spara pengar och har lång sparhorisont är börsen överlägsen de flesta andra former av sparande. En titt i Avanzas kursgrafer för Stockholmsbörsen som sträcker sig tillbaks till 1984 ger en fingervisning. Under perioden april 1984 till och med april 2020 har Stockholmsbörsen gett nästan 2000 procent avkastning!

Det motsvarar en årlig avkastning på nästan 8,8 %. Inte i snitt utan årlig avkastning räknat med ränta på ränta (även kallat CAGR). Mer konkret: Om du haft 100 000 kr som du placerade på börsen 1984 hade du haft över 2 miljoner kronor i sparkapital idag.

Det är en fascinerande resa. Många håller sig borta från börsen för att det känns för otryggt. Tittar vi i nämnda kursgraf ser vi att – javisst – det skakar på börsen ibland. Men sparpengarna i exemplet har klarat sig utmärkt trots 90-talets finanskris, IT-kraschen kring millennieskiftet, finanskrisen 2008 samt flertalet mindre tillbakagångar. Börsoron i samband med pågående coronapandemi är också inräknad. Även om börserna faller ytterligare lär den långsiktiga trenden vara fortsatt upp.

Stockholmsbörsen 1984 – 2020. Att spara på börsen är ett överlägset sätt att spara pengar på lång sikt, även om det blir skakigt ibland.
Stockholmsbörsen 1984 – 2020. Att spara på börsen är ett överlägset sätt att spara pengar på lång sikt, även om det blir skakigt ibland.

Ska man köpa aktier eller fonder? Vi på Fondanalys.se är som bekant en förespråkare av att spara i aktier. Fonder är ett alternativ för dig som inte känner att du har tid med aktier eller känner dig osäker på om du kommer att navigera rätt bland alla alternativ. Väljer du fonder är tipset att verkligen försöka att få så låg förvaltningsavgift som möjligt. Det landar oftast i att indexfonder är det bästa valet. Läs mer hur du kan spara i fonder på Sparapengar.se.

2. Ett av få sätt att slå inflationen

Föredrar du ett tryggt sparande på bankkonto med statlig bankgaranti framför mer ”osäkra” investeringar på börsen? Då är det dags att tänka om.

Många som spar pengar glömmer bort inflationen. I skrivande stund ligger inflationen i Sverige på en relativt låg nivå på 0,6 procent mätt som KPIF. Sedan 1980-talet varierade inflationen från runt 3 procent upp till en topp på över 15 procent i oktober 1980. I början av 1990-talet låg den ofta omkring 10 procent. Några sådana nivåer lär vi inte få se i närtid.

Inflationsmål, en mer självständig Riksbank, en bättre lönebildning med mera har hållit inflationen nere. Ändå har inflationen för det mesta ändå legat mellan runt 1 och 2 procent på senare tid. Inflationsmålet är 2 procent. Det är i varje fall på den nivån vi kan lägga våra förväntningar.

Inflation i Sverige 1980-2019 mätt som KPI per år. Källa: SCB
Inflation i Sverige 1980-2019 mätt som KPI per år. Källa: SCB

Det innebär att om du får runt 2 procent avkastning på dina pengar kommer du att ligga på plus minus noll. Allt under 2 procent, d.v.s. alla sparkonton med statlig insättningsgaranti, kommer att förlora pengar. År ut och år in.

Börsen är generellt sett mycket bra på att ”räkna in” inflationen. Det beror på att börsbolagens vinster ökar i paritet med inflationen. I varje fall i teorin. En mycket god anledning att spara på börsen.

Ett annat sätt att få en ”hedge” mot inflation är genom att investera i fastigheter. Många svenskar äger redan en villa eller lägenhet. Därför är investeringar i fastigheter knappast ett alternativ till börsen, i varje fall inte förrän sparkapitalet vuxit till sig rejält. Det skulle innebära en allt för stor exponering mot fastighetsbranschen om du redan äger hus eller lägenhet.

Råvaror kan vara ett annat alternativ för att slå inflationen, men det är betydligt enklare att tjäna pengar på börsen jämfört med råvaror.

3. Passiv inkomst genom utdelningar

Många av de bästa börsbolagen har regelbundna utdelningar till aktieägarna. De flesta av de svenska utdelningsaktierna har utdelning en gång om året – vanligtvis under våren.

Visst, det finns både fördelar och nackdelar med att köpa utdelningsaktier. Men det råder inga tvivel om att en diversifierad aktieportfölj med aktier i bolag med stabila utdelningar är ett bra sätt att få pengarna att växa på sikt.

Utdelningar är roligt. Pengarna som kommer in på kontot. Sedan kan göra vad du vill med dem. Förslagsvis återinvestera i fler aktier. Om du vill kan du kanske en vacker dag leva på utdelningarna från din aktieportfölj.

Tips: Du behöver faktiskt inte heller köpa utdelningsaktier för att få utdelningar. Genom att tillämpa den så kallade fyraprocentsregeln kan du ge dig själv ”utdelningar” från aktieportföljen. Det är en tumregel som bygger på historiska data och som säger att du kan ta ut fyra procent av kapitalet varje år utan att kapitalet minskar. På så vis kan du även få ett kassaflöde från en portfölj med exempelvis tillväxtaktier som inte har några utdelningar än.

4. Ett sunt förhållningssätt till Sveriges ekonomi

Ett ganska politiskt argument, men ack så viktigt. När du spar pengar på börsen blir du delägare i företag. Även om din ägarandel i de flesta börsnoterade bolag aldrig kommer att bli särskilt stor jämfört med företagets totala börsvärde är du trots allt en ägare.

Det är en nagel i ögat på alla vänsteraktivister som gör allt för att polemisera längs höger-vänsterskalan. Kapitalet och folket är inte fiender. Sveriges ekonomi och välfärd bygger på företagande, vilket innefattar äganderätten, en grundläggande rättighet som omfattar oss alla. Det fina är att du och jag eller vem som helst kan vara aktieägare. Det är inte ”de rika” eller ”kapitalisterna” vilket de på vänsterkanten gärna hävdar.

Nästan alla svenskar har ett fondsparande via PPM. En stor del av befolkningen har dessutom ett eget sparande i aktier eller fonder. Ju fler svenskar som äger aktier och fonder desto mer ”demokratisk” är börsen och ekonomin skulle man kunna säga.

Ett sunt förhållningssätt till företagande och börsen är bara nyttigt för Sverige och den politiska diskursen. Varför finns inte ekonomi med aktiekunskap med i grundskolans timplan?

5. Roligt och lärorikt att spara på börsen

Sist men inte minst: aktier och börsen är grymt roligt. Har du ännu inte provat på att spara på börsen kommer du att förstå vad jag menar när du väl börjar. Det finns massor att lära genom att läsa på om aktier och ekonomin. Börsen är sällan så irrationell som vissa ”förståsigpåare” hävdar ibland. Den överreagerar förvisso men saker och ting hänger ihop.

Lär dig om diversifiering och riskspridning. Studera trender och megatrender. Läs enskilda bolags årsredovisningar. Det är faktiskt roligare än vad det låter. Många årsredovisningar ger en målande bild av vad bolaget jobbar med och vad som händer inom sektorn.

Som aktieägare har du rätt att gå på bolagsstämmor och rösta. Det ger ett sammanhang och chans att bygga nya kontakter och få vidgade vyer.

Den största ”risken” med aktier och börsen är nog att du aldrig kommer att vilja sluta. Det är det värt!