Börja spara i aktier

Bästa sättet att börja spara pengar i aktier är att BÖRJA. SPARA. NU.

Fondanalys.se vänder sig normalt till de personer som redan har ett litet kapital som de vill på avkastning på. Men alla har vi varit barn i början, idag ska vi gå igenom några handfasta råd för dig som är nybörjare och vill börja spara i aktier.

När ska vi börja spara?

Du ska se ett aktiesparande som ett sparande över mycket lång tid. Din horizont kanske är 10 år, 20 år eller till och med längre än så. Det är sant att vi (nästan) är på All Time High på Stockholmsbörsen för tillfället, samtidigt som en lågkonjunktur kanske står för dörren. Trots det är den näst bästa tiden att påbörja exempelvis ett månadssparande är idag! Den bästa tiden då? Igår! – eller ännu tidigare. När det gäller framför allt månadssparande så är ”Time In Market”, det vill säga hur länge vi har sparat, betydligt mer utslagsgivande än ”Time To Market”, det vill säga att försöka lyckas träffa in dina köp i botten och dina sälj i toppen.

Du är nybörjare – vältimeade aktieaffärer är sådant som proffsen försöker syssla med! Själv ska du försöka komma över den initiala rädslan och faktiskt stoppa in en månatlig femhundralapp på Avanza eller Nordnet. Välkommen till en underbart intressant värld – aktiehandeln!

Bästa sättet att börja spara pengar i aktier är att BÖRJA. SPARA. NU.
Bästa sättet att börja spara pengar i aktier är att BÖRJA. SPARA. NU.

Var:  Avanza eller Nordnet?

Det finns två välkända aktienätmäklare på nätet som nästan alla känner till: Avanza och Nordnet. I ärlighetens namn hör jag också mycket gott om Nordeas aktietjänster, men i och med att jag bojkottar den banken sedan 25 år tillbaks så kan jag inte hjälpa dig där.

Skillnaden mellan Nordnet vs Avanza är inte stor. Själv har jag konton på båda ställena, och det är något jag rekommenderar dig också. Jag tycker att Nordnets interface är lite ”renare”, men det är ju bara en smaksak, andra säger precis tvärt om. På Nordnet har jag stora delar av mitt pensionssparande, och ett par konton där jag ”leker med belåning och blankning”.  En sak som Avanza definitivt är bättre på än Nordnet är hanteringen av onoterade aktier. Då jag köpte exempelvis en liten bevakningspost i Poppels nyemission så var det därför på Avanza den hamnade.

Courtage

Största orsaken till att du som nybörjare ska ha konton på båda sajterna är dock att de har kampanjer för nya sparare, med courtagefri handel. Courtage är den avgift du betalar till nätmäklaren för att den ska göra aktieaffärerna åt dig. Då du enligt mitt förslag handlar med en 500-lapp varje månad kan det vara nog så viktigt att hålla kostnaderna till ett absolut minimum i början. Sajternas erbjudanden varierar över tid, men just nu är de;

  • Nordnet: Gratis aktiehandel gäller på Stockholmsbörsen i 6 månader tills du nått 80 000 kronor i samlat sparande hos oss, om maximalt 500 affärer per år. För att ta del av erbjudandet behöver du även aktivera Shareville och välja courtageklass Mini.
  • Avanza:  Förutsatt att du aldrig har haft över 50 000 SEK på ditt konto kan du välja courtageklass Start som innebär att du handlar gratis på Stockholmsbörsen. Har du däremot ett totalt kapital överstigande 50 000 SEK hos oss kan du tyvärr inte välja courtageklass Start, utan får då istället välja en annan courtageklass som passar dig beroende på den typen av handel som du genomför.

I dagsläget (erbjudandena kan ju ändras) sparar du alltså först hos Avanza tills du når ett kapital på 50 000 kronor. Därefter sparar du hos Nordnet i ett halvår. Efter det – ja då har du kännt på båda sajterna och fortsätter där du tycker att det känns bäst!

Hur: Aktier eller fonder?

För den som läst vad jag skrivit tidigare i den här så är det ingen skräll att jag rekommenderar aktier före fonder. Aktier är ju så mycket roligare! När du ska börja spara i aktier så blir du ju din egen fondförvaltare i praktiken. Är du osäker på vilka aktier du ska köpa, så rekommenderar jag alltid investmentbolag för nybörjaren. Investmentbolag är bolag som själva investerar i andra bolag. Dessa bolag kan i sin tur vara både noterade och onoterade. Du får med andra ord en bra riskspridning i ditt sparande på detta sätt.