Spaningar från den onoterade världen

GolfStar - ett onoterat bolag

Pepins har precis haft årets andra handelsrunda, och bryggeriet Poppels har stängt sin nyemission med framgång. Fondanalys.se listar de senaste nyheterna kring onoterat!

Golf Star

Golf Star plockade in cirka 15 miljoner kronor i sin finansieringsrunda på Pepins för 1½ år sedan. Vi skrev i oktober 2017 att vi nobbade rundan, och det är vi glada för. Utvecklingen av bolaget har inte varit enligt prospektet, men ändå mycket bättre än vi trodde. Framför allt är det vår svenska nationalsport som ställt till det för bolaget. Nej, jag pratar varken om golf eller om fotboll, utan om grenen vi är absolut världsklass i – överklaganden!

Mark- och Miljödomstolen har upphävt kommunens beslut om detaljplan för Gripsholms-området på grund av kommunens förslag till trafikplan.

Beslutet innebär en fördröjning av projektet och därmed också GolfStars planerade intäkter från detsamma. Är det inte privatpersoner som överklagar, så är det staten själva, i det här fallet Statens Fastighetsverk.

Golf Star handlades sin första runda på 25 kronor, ner från nyemissionen på 33.50 kr. Därmed lägger vi denna aktie till handlingarna. Det är ett stort säljtryck i onoterat när man inte kunnat komma ur sin position på ett år – mer om detta senare.

GolfStar - ett onoterat bolag
GolfStar – ett medlemskap med spel på många olika golfbanor, men också i praktiken en aktör vid bostadsutveckling.

Poppels

Poppels meddelar i en Facebookpost att de tecknats till 250% i sin nyemission. Verkligen kul! Folk gillar uppenbarligen kvalitetsöl. Detta stora intresse bådar bra för mina andra innehav i branschen. Själv avstod jag att teckna, förutom en mycket liten bevakningspost för att få tillgång till information i framtiden.

Totalt tecknades det aktier för 45 miljoner kronor, vilket innebär att en tilldelning kommer att ske då emissionen har ett tak på 18 Mkr. Alla som tecknat kommer få en lägstapost om 80 aktier, och därefter fördelas aktierna ”pro rata”, det vill säga att de delas ut proportionerligt… Och vi har bestämt att de bonusgåvor som finns med i teckningen utfaller ifrån den nivån du tecknat på, så känn ingen oro över att inte få den bonusgåva du tänkt!

Fundamentalt fel i Pepins handelsmodell för onoterat?

Andra siffror från Pepins-bolagen: Alvestaglass oförändrat på 188 kr, mycket hypade Dynamic Code ner till 14 kr och lite växel (lite under första teckningskursen, och långt under den andra nyemissionen). Escapat ner (i mina ögon orättvist) till 70 kr. Frilans Finans ner en femma till 40 kr, även det orättvist. Superfruit ner en krona till 15 kr. Urban Green oförändrat på 16 kr. Djurgården rasar till 30 kronor, trots ganska bra sportsliga framgångar. Vi får skylla oss själva att vi inte lyssnade på oss själva vad gällde den aktien!

Det är inte lätt att komma ur en investering i onoterat. Det är ännu värre när Pepins ”planerar handel” om ungefär ett år från emissionen, och sedan drar det ut i tid ännu mer. Det blir helt enkelt ett väldigt stort säljtryck i aktierna med Pepins handelsmodell. Jag har kommit fram till att jag köper ingenting längre på Pepins i nyemsisionsrundorna, utan jag väntar det där dryga året och ser om bolaget fullföljer sina planer. Är det en stjärna, som Alvestaglass, så tappar jag några procent på uppresan då. Det är det värt, för att slippa bli fast med några surdegar.

Escapat Domaine

Jag tycker som sagt spontant att Escapats kurs känns omotiverat pressad. Ska sätta mig ner och räkna på det, kanske läge att gå in igen? Man exponerar ju i så fall sig bort från pajasvalutan svenska kronor, och vin passar in i portföljen bland all annan alkohol 🙂