Binero säljer webbhosting verksamheten till Loopia

Binero gör storaffär och stiger 113% på börsen. Säljer sin webbhosting verksamhet

I går kväll, efter börsens stängning kom ett pressmeddelande om att Binero säljer sin webbhosting till Loopia. Jag brukar inte kommentera enskillda affärer men idag gör jag ett undantag. Dels är jag intresserad av WordPress, sökmotoroptimering och liknande, dels så ”hånade” jag Binero för mindre än ett år sedan och det är inte mer än rättvist att jag tar av mig hatten och gratulerar till en bra affär!

För 10 månader sedan…

… skrev jag lite raljerade att hoppen upp och ner i kursen dagligen var 10%, utan några som helst nyheter, bara för att det var mer eller mindre noll handel i aktien. Dagsomsättningarna låg runt 10.000 kr. Så här kunde det se ut.

Annat exempel på dagschart Binero. Inga affärer fram till typ kvart i två denna dag, därefter omsattes det hela 10.000 kronor.
Annat exempel på dagschart Binero. Inga affärer fram till typ kvart i två denna dag, därefter omsattes det hela 10.000 kronor.

Du hittar pekoralet här, om du vill läsa mer. Idag var det däremot väldigt drag under galoscherna, efter följande lilla PM. Upp mäktiga 113 procent på en i övrigt sur börs. Grattis alla aktieägare!

Binero Group AB (publ) har ingått avtal om försäljning av verksamheten inom Webbhosting för en sammanlagd köpeskilling om cirka 380 Mkr med köpare Loopia AB. Kontant betalning och tillträde beräknas ske den 31 augusti 2019. Nettovinsten från försäljningen uppskattas till cirka 260 Mkr.

Binero gör storaffär och stiger 113% på börsen. Säljer sin webhosting verksamhet
Binero gör storaffär och säljer sin webbhosting till Loopia. Aktien stiger 113% på börsen

Bra eller dålig affär?

Om det var en bra eller dålig affär, det beror såklart på vem du frågar. Bra för Bineros aktieägare, givetvis. Bra för Loopia – troligtvis (annars skulle de inte gjort den). Men är den bra för svensk webbaserad verksamhet i allmänhet? Därom tvistar de lärde… Jag har själv den just den här bloggen på Loopia, och jag är supernöjd med deras tjänster. Men jag har också andra hemsidor i andra projekt, och andra företag jag är delägare i, på andra webhotell. Inga namn nämnda, men det kan på sikt inte vara riktigt bra för konkurrensen och innovationen i hostingbranschen med den konsolidiering vi ser där  bland annat Loopia och Misshosting ”äter upp” många mindre företag. Well, den som lever får se!