Ingen final i Skraknästet

Skraknästet logotype, ingen final i Skraknästet i år.

Som jag tidigare skrivit så skickade vi in ett förslag till den Åländska entreprenörstävlingen Skraknästet. Tävlingen samlade 23 bidrag, varav 10 gick vidare till semifinal och jurymöte i fredags. Från semifinalen går sedan tre bidrag vidare till finalen om två veckor – vi var tyvärr inte en av de som tog sig till final i Skraknästet.

Semifinal i Skraknästet

De tio bidrag som var kallade till juryträffen/semifinalen förra veckan var:

  • Let´s go
  • Visitax (vårt bidrag)
  • Ålands första hundaktivitetshall
  • Mattas bondgårdsboende och -aktiviteter
  • Digitaliserad fysioterapi
  • Glamping Åland
  • ArkipelaGO! – Lightweight Adventure cycling
  • AroundAlandApp
  • Buttercup
  • ENTAX – Virtual Reality

Namnen på bidragen säger ju inte så mycket. Vårt arbetsnamn var Visit Ax (Ax är den åländska landsdomänen på Internet (typ .se för Sverige och .fi för Finland). Bidraget som vi hoppades skulle ta sig till i alla fall final i Skraknästet handlade om hur Åland skulle kunna få fler turister till besöksnäringen runt om Åland. Turistsäsongen skulle också förlängas till att omfatta årets alla månader.

Skraknästet logotype, ingen final i Skraknästet i år.
Skraknästet logotype

Vi hade som sagt hoppats på att komma till final. Men, man får inte glömma en viktig sak – vi har med den här tävlingen fått en gratis utvärdering av vårt businesscase. Är det inte tillräckligt starkt att ta sig till final, så kanske det inte är tillräckligt bra att satsa på. Samtidigt så har vi kanske väckt en tanke hos Ålands Näringsliv? Ni vet var vi finns, om idén är värd att utveckla utan att för den skull vara värd att vara finaldeltagare. Jag kan nämligen hålla med om att den kanske inte är tillräckligt unik eller tillräckligt skalbar för att vara en prisvinnare. Men bra är den!

Medtävlare

Jag vill avslutningsvis tacka alla medverkande tävlingsbidrag, det är kul att så många ställer upp. Vi har redan ett ”bra case” på gång till nästa år, ännu bättre tycker jag, i en helt annan bransch. Hoppas vi ses då igen!

Vilka jag tror eller hoppas vinner då? Well, ser man bara till namnen i listan ovan så låter ju Digitaliserad fysioterapi väldigt intressant ur ett rent affärsmässigt perspektiv, medan ArkipelaGO! låter intressantast ur ett Åland/turistperspektiv. Det beror väl vad juryn vill premiera, ett internationellt perspektiv eller det lokala, Åländska. Jag vet dock inte ens om dessa tagit sig till final, finalisterna verkar än så länge vara hemliga…

Oavsett, lycka till alla ni tre bidrag som är i final i Skraknästet, vilka ni än är!

Edit

Bara för det så kom info om finalisterna nu i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen! En hemlig köksprodukt (Buttercup), en hall för hundar (Ålands första hundaktivitetshall) och ”lyxig camping” (Glamping Åland) gör upp om segern i årets upplaga av Skraknästet. Eftersom jag personligen känner två av delägarna i Buttercup så vet jag vilket lag jag hejjar på nu i finalen om 14 dagar. Hejja Johan och Johan!