Pepins junihandel

Två nyemissioner pågår på Pepins just nu

Pepins junihandel fick vi sköta från mobiltelefonerna under vår årliga resa till Las Vegas. Det skedde handel i några bolag av intresse för oss, nämligen:

Alvestaglass:

Stora dragloket hos Pepins alla crowdfundade bolag gick upp en tiokrona även denna handel, på extremt bra nyheter kring omsättning under Q1 och början på Q2, och det fina sommarväder som varit i år lär ju knappast vara skadligt för bolaget. 145 kronor noteras aktien till nu, mot en emissionskurs på 50 kronor när det begav sig för för två år sedan. Får vi se bolaget bryta 200% nästa gång handel sker i Augusti? Vi köpte som sagt en handfull aktier för den kommande utdelningen enligt plan.

Escapat Domaine:

Gick upp två kronor från 70 till 72, men säljsidan var mycket mycket större än köpsidan. Det verkar som att när man vill ta sig ut ur bolagen som listas på Pepins så måste man göra det under en lång utdragen tidsperiod, då handelsmodellen är sådan att små order ”gynnas” framför stora orders. Vi började denna långsiktiga avsäljning genom att sälja 10-15% av vårt innehav. Vi tror att aktien har mer att ge, men om vi säljer av en liten andel vid varje tillfälle framöver så blir det en lämplig riskminimering utan att försöka träffa några toppar (riskminimering pga den övervägande stora säljsidan).

Superfruit:

Handlades oförändrat till emissonskursen 23 kronor, och exakt samma resonemang kring Superfruit förde vi som kring Escapat, och sålde av cirka 5% av innehavet.

Kronfönster:

Backade till 9 kronor. Vi missar något i vår analys. Vi säljer inte på dessa nivåer. Å andra sidan köper vi inte heller, eftersom vi uppenbarligen inte förstår varför aktien rör sig som den gör.

Barista:

Det gick ut ett PM som behandlade att Barista Partners har ett slaktvärde på kanske 20 öre per aktie om något år när likvideringen är gjord efter konstens alla regler. Ergo blev det en gigantisk köpsida på 2 öre/aktie (miljontals aktier, som ser chansen att göra ”riskfria” 10 gånger pengarna) och ett litet antal säljare på denna nivå. Vi var en av de som sålde! Varför, undrar ni kanske? Jo, vi ägde dessa aktier privat, och det passar faktiskt bra att få ett förlustavdrag att kvitta i 2018 års deklaration mot vinster som gjorts, mer värde än de hundralappar vi kan få om vi väntar. Och givetvis finns det inget som hindrar oss att ställa oss på köpsidan i augustihandeln…
Äger du dina Baristaaktier privat, och har andra realiserade vinster under året, så ta en fundering om du inte ska använda Barista för att plocka fram ett förlustavdrag.

Pepins:

Handlades till 15 kronor, vilket ingen som var med i nyemissionen på 17 kr kan vara nöjd med. Vi är glada över att vi tog beslutet att kliva ur förra handelsrundan, inte bara på grund av aktiekursen utan också på vilken ”tunn” handel det varit under denna handelsrunda i de flesta bolag som listas (även på Alternativa listan”, samt vilka i vår uppfattning ”dåliga” bolag som kommit upp för crowdfunding. Inget av de senaste 5-6 bolagen som listats har vi haft det minsta intresse att investera i, undantaget Taku-Taku. Utan att ha belägg för det så känns det alltså som att Pepins intäkter blir låga under Q2.

Pepins har en mångfärgad logotype
Pepins har en mångfärgad logotype

Djurgården slutligen:

Köpte folk aktien i emissionen enbart för att få en halsduk? Aktien backade från 50 kr till 44 kr, under i princip noll köpsida. Trodde att Djurgårdens fans skulle vara långsiktiga aktieägare, som vill äga en del av sitt lag, men de kanske behöver en 400-lapp till några fulöl i stället? Dif hade ju faktiskt hyggligt sportsliga framgångar i år med slutspel, och gjorde ett ”helt okej resultat”.

Slutsatsen att dra över den extremt tunna köpsidan i inte bara Djurgården utan även övriga bolag är att Pepins måste bli mycket bättre på att kommunicera handelstillfällena med presumtiva nya spekulanter (och här måste bolagen, inte minst Djurgården, själva hjälpa till att nå ut till nya möjliga aktieägare. För utan köpare blir det ingen handel.