CSN: En halv miljon svenskar tar nu studielån

CSN Logotype

Under 2019 tog rekordmånga svenskar CSN-lån och över en halv miljon personer sökte studiemedel. Det visar CSN:s nya årsredovisning som även pekar ut stora skillnader mellan de olika kommunerna.

CSN: Studiemedel, lån och stöd.

CSN betalade totalt ut 40,2 miljarder kronor i studiestöd under 2019. De levererade dessutom tjänster och service till mer än 500 000 personer med studiemedel, vilket är ett rekord för den statliga myndigheten. Så många har inte sökt och fått studiemedel sedan det nya studiemedlet infördes 2001.

Jämför man med 2018 ökade antalet beviljade ansökningar med 27 000. CSN:s årsredovisning visar att uppgången var tydligast bland personer inom vuxenutbildning på gymnasienivå. Inom segmentet ökade antalet godkända ansökningar om studiemedel till 125 000 personer och det kan jämföras med fjolårets siffra på 110 000.

Studerande på grundskolenivå inom vuxenutbildningen sökte också studiemedel hos CSN i större utsträckning än under 2018. Det inkluderar studier på folkhögskolor. Det finns även en ökning bland studerande på högskolor, universitet och på yrkesutbildningar. Det totala antalet studenter på eftergymnasial nivå som har CSN-lån ökade från 344 600 till 355 100 i fjol.

Mina sidor på CSN:s hemsida. Foto: CSN
Mina sidor på CSN:s hemsida. Foto: CSN

Utbetalningar som både omfattar lån och bidrag steg till totalt 32,8 miljarder kronor, vilket är 3 miljarder mer än under 2018. CSN förväntar sig att utbetalningarna fortsätter växa i framtiden när fler väljer att studera.

Lån ökar vid en svagare konjunktur

Att fler ansöker om studielån kan bero på den svaga konjunkturen. Carl-Johan Stolt som är utredare vid CSN uttalar sig om hur det hänger samman:

– Konjunkturen har blivit sämre och det gör att fler söker sig till studier. Fler flyktingar har dessutom passerat igenom etableringsfasen eller gått färdigt gymnasiet. Dessutom har det blivit fler studieplatser inom både komvux och yrkeshögskolan.

I samma pressmeddelande uttalar sig Stolt om den framtida prognosen:

– Vår prognos är att efterfrågan på utbildning och studiestöd kommer att hålla i sig, inte minst när högkonjunkturen avtar, säger Carl-Johan Stolt.

Stora skillnader mellan länen

Det finns fler som studerar med lån i vissa kommuner, men det innebär inte alltid att färre personer studerar. En del kan nämligen välja att låna pengar utan säkerhet istället via olika former av privata lån, eller att studera helt utan lån. Personer som bor i storstäder brukar enligt CSN studera mer och ha högre skuldsättning eftersom det finns ett större utbud med arbeten som kräver högre utbildning. I storstäderna finns det även lärosäten som har en högre utbildningsnivå.

Flest studerande som hade studiemedel i fjol var skrivna i Stockholm, Malmö, Göteborg samt Uppsala. Minst antal studerande med studiemedel fanns i Dorotea, Sorsele, Malå och Åsele. De högsta genomsnittliga studieskulderna finner vi hos boende i Stockholm, Solna, Lund och Uppsala kommun. Lägst skuldnivå har personer i Filipstad, Olofström, Munkfors och Ljusnarsberg.