Checklista för dig som ska ta privatlån

Checklista för dig som ska ta privatlån

Att ta lån kan både svårt och ibland lite läskigt. Svårt för att man inte vet vilket lån man bör ta, det finns så många olika lån idag, och det kanske är svårt att hitta något som passa just dig och dina behov. Läskigt för att man vill inte göra fel, ta fel lån eller ta för mycket i lån. Här kommer vi gå igenom en checklista man kan jobba med om man är lite osäker på hur du ska tänka innan du tar ett lån.

Behovet

Först och främst – behöver du verkligen ta ett lån? Eller rättare sagt, vad är det du ska göra för de pengarna du lånar? Ofta kan det vara väldigt lockande att låna pengar för det ligger så nära till hands. Det är så lätt idag att låna, ibland till och med för lätt.

Ställ dig själv dessa frågor innan du tar lån:

  • Hur stort är behovet?
  • Finns det ens något behov?
Checklista för dig som ska ta privatlån
Checklista för dig som ska ta privatlån

Ha tålamod

Du kanske har tålamod nog att ordna fram pengarna själv. Är det inte så att det är bråttom med pengarna så kanske du kan lägga upp en budget för en viss framtid, spara pengar, kanske sänka hushållskostnaderna, och på så sätt slippa ta lånet.

Kort och gott: se över varför du tar lånet, skulle det kunna vara av lathet? Gör även en checklista på kostnader du själv skulle kunna kapa!

Möjligheten

Har du möjlighet att låna? Har du råd? Innan du beslutar dig för att låna pengar bör du gå igenom din privatekonomi. Ett bra mått att gå efter är om du går plus minus noll varje månad bör du inte låna. Har du lite över varje månad som du sparar eller lägger på till exempel nöjen, då har du råd att låna.

Om ni är två som lånar, alltså om du och din partner lånar ihop – gå då igenom tankar om ni fortfarande har råd att betala tillbaka lånet om ni skulle separera alternativt om era vardagsutgifter ökar.

Jämför jämför jämför

Har du nu tagit beslutet att ta ett lån så måste du… jämföra!

Låne-djungeln är stor, det finns massor av lån att ta. Här är det verkligen viktigt att jämföra och analysera fram det lånet som passar dig bäst. För att även om du har förutsättningar för att låna – så betyder inte det att du har möjlighet att ta vilket lån som helst.

Det finns massor av olika webbsidor där du kan kolla vilket lån som skulle kunna passa dig bäst. På lånakuten.com kan du jämföra samt se information om olika lån.

Tid

Var ute i god tid. Många lånegivare tar lång tid på sig att bevilja ett lån. Har du då bråttom att få lånet kanske det blir för sent om du väntar för länge med att ansöka.