Bitcoin och Ethereum rusar

Bitcoin är den första, största, och kändaste cryptovalutan

Varför ser vi en rusning i Bitcoin och Ethereum och andra cryptovalutor just nu. Upp flera hundra procent på några månader. Swingar på tiotals procent om dagen. Fondanalys.se reder ut begreppen!

Vi skrev för knappt två månader sedan:

Alla som “spelar på börsen” borde också äga en Bitcoin och 10 Ethereum, köpt som en lottsedel och undanstoppad långt bak i skrivbordslådan.

Sedan dess är både Bitcoin och Ethereum upp cirka 100%. Under midsommardagen bröt Bitcoin $10 000 och Ethereum bröt $300. Två bra ”runda” siffror att ha som utgångspunkt inför framtiden. Igår var vi 30% upp mot midsommarhelgen, idag är vi tillbaka på ungefär dessa siffror igen. Det går fort i hockey. Cryptovalutor känns otroligt starkt just nu, men är också otroligt volatilt.

Det är framför allt fyra saker som styr trenden ur ett fundamentalt perspektiv:

1: Bitcoin

Bitcoin har en ”halvening” om mindre än ett år. Det betyder att takten som nya Bitcoins tillverkas blir halverad. Historiskt sett så har det varit en ”långsam” (med cryptomått) prisökning fram till detta, och därefter en prisexplosion följd av en implosion. Eftersom de flesta cryptovalutor handlas i par med Bitcoin (eller Ethereum), så går också dessa upp när Bitcoin går upp, och vice versa.

2: Ethereum

Ethereum går ”snart” över från proof-of-work till proof-of-stake. Tekniken som styr detta ligger utanför den här bloggens omfattning, det får bli en senare separat artikel, men i korthet innebär det att du kommer kunna ”få ränta” på dina ETH årligen. Samtidigt innebär detta att antalet ETH som kommer finnas ute för trading kommer att minska. Båda sakerna är såklart kursdrivande.

Bitcoin är den första, största, och kändaste cryptovalutan
Bitcoin är den första, största, och kändaste cryptovalutan

3: Real Use Applications

Riktiga applikationer börjar komma nu. Ett färskt exempel är dan.com, före detta undeveloped.com. Dan.com använder blockkedjeteknik för säkra och snabba domänförsäljningar och domänöverföringar mellan säljare och köpare, en process som tidigare har varit helt manuell och i vissa fall mycket långsam. Jag vet – jag har själv köpt och sålt lite domäner och det är en ”pain in the ass”.

4: Handelskrig mellan USA och Kina

Att ett handelskrig kan vara drivande för cryptovalutor kan komma som en överraskning, men tittar vi på hur transaktionsströmmarna flöt förra gången Bitcoin rusade så ser vi samma sak nu. Rika kineser köper inhemskt mineade cryptovalutor som skickas utomlands till släktingar och växlas till fiatvaluta. Vad priset för tillfället står i är för dessa transaktioner ointressant, då pengarna snabbt ska föras utanför Kina och  omsättas i Dollar eller Euro. Klart som korvspad att detta drev priset då, och troligen är det även liknande som driver priset på Bitcoin nu.

Eller är allt bara spekulation?

De var de fyra ”fundamentala” faktorerna varför crypto går som tåget nu. Sedan har vi avslutningsvis den största kursdrivaren av alla – ren spekulation, FOMO (fear of missing out) och girighet.