Tankar om Telia-aktien efter köpet av TV4

Pressfoto Närings- och Innovationsminister Mikael Damberg (S) har kommenterat Telias köp av TV4

Vi brukar ju inte skriva om aktier noterade på börsen, men är det något vi ogillar så är det hyckleri. När nu när staten Telia köper TV4 så inträffar ett så kallat ”intressant läge”. Svenska staten äger ju 37% av Telia! När affären offentliggjordes så uttalade sig näringsminister Mikael Damberg till Sveriges Radio ”staten” inte ska vara den ”enda aktören på marksänd tv”.

Pressfoto Närings- och Innovationsminister Mikael Damberg (S) har kommenterat Telia köp av TV4
Pressfoto Närings- och Innovationsminister Mikael Damberg (S) har kommenterat Telias köp av TV4

Vi tackar givetvis Mikael Damberg för klarsynheten och det ärliga anslaget. Tidigare har ju alla politiker och public service-eliten hävdat att SVT är ”oberoende” och inte alls statskontrollerat. Och definitivt absolut inte vänsterinriktat. Nejdå!

Osäkerhet kring Telia

Är det något som marknaden hatar så är det osäkerhet. Kan staten sitta kvar som ägare av Telia eller måste de sälja ut sina aktier? Eller kommer affären stoppas på något annat sätt. Om staten ska sälja, vem ska då köpa, vi snackar väldigt stora värden här. 37% av börsvärdet 172 miljarder hittar du inte en köpare av på en kafferast. Ergo kommer Telias börskurs troligen leva under ett osäkerhetsok med prispressning som följd framöver. Inte direkt läge för någon rusning i aktiekursen alltså.

Systemet behöver vara robust

Givetvis ska staten inte sitta som ägare på alla tv-stationer i landet, det borde precis alla kunna säga nej till med ryggmärgen. Ja, det är kanske inte så farligt just nu att staten äger Telia, som i sin tur äger TV4. Än så länge har vi ju hyggligt demokratiska partier i ledningen för landet, men det kan fort ändras. Det behövs en oberoende granskare, ja oberoende på riktigt, och hit räknas inte SVT. SVT är bara oberoende så länge som staten säger att den är oberoende, och nu när SVT ska finansieras via skattesedeln så har staten väldigt lätt att styra och ställa som den vill. Att vi just nu har snälla politiker betyder inte att ”systemet är robust”, upplägget med fri oberoende television måste också tåla att politikerna är elaka. Titta bara österut, i Ryssland kontrolleras all media av just ”staten”.