Jag spår kräftgång för Pepins

Två nyemissioner pågår på Pepins just nu

Någon gång måste man skörda vad man sått. Vi tyckte att det var lämpligt att försöka kliva ur Pepins Group nu i veckan. Vi blev dock bara av med en tredjedel av innehavet, säljsidan på 19 kronor var betydligt större än köpsidan om man säger så. Varför kliver vi så ur Pepins efter bara ett par månader? Det är inte likt oss. Orsaken är ett par meningar i årsrapporten:

Lägre omsättning och resultat beror på färre avslutade emissioner i kvartal 4 2017 jämfört med kvartal 4 2016, då dessa förskjutits till 2018.
Redovisade intäkter och därmed redovisat resultat, påverkas i hög grad av i vilket kvartal emissionerna genomförs och storleken på dessa. Emissionerna som genomförts under 2017 har haft en ojämn fördelning mellan kvartalen och flera projekt som planerats under senare delen av året har förskjutits till kvartal 1 2018.

Fyra nya investeringscases

Just nu ligger inte mindre än fyra case uppe för investering, och ett femte är på väg in. Låt oss titta på dom:

  • AIK – Trevligt att ännu ett hockeylag gör entré. Även om det är iskallt ur investeringssynpunkt då klubben blöder pengar så kan det väl vara kul (vi köpte en minipost av princip). Jämför man med Djurgården så pinnar det på bra i investeringarna, många nya medlemmar men troligen med liten plånbok per ny ägare.
    Edit Nov 2018: Vi har sedan vi investerade fått totalt sex gratisbiljetter till AIKs hemmamatcher, vilket faktiskt täckt upp en stor del av investeringen.
  • YogaYama – iskall. Man ska förstås inte underskatta tjockleken på plånboken hos investerande Östermalmstanter. Men det skulle inte förvåna mig om investeringsrundan misslyckas och stänger utan att nått upp till mininivå.
  • Golfstar ver 2 – handlar om så lite pengar så det kan vi bortse ifrån i det stora hela. Intressant case om man är golfspelare i Sthlmstrakten, annars ointressant att investera i.
  • Buyersclub – iskall även denna, skulle inte förvåna mig om investeringsrundan misslyckas och stänger utan att nått upp till mininivå.
  • United Spaces – har kanske potential även om vi kommer att avstå.

Edit: Det var dumt att avstå United Spaces. Bolaget såldes till Castellum med en 100% premie efter ett halvår…

 

Pepins har en mångfärgad logotype
Pepins har en mångfärgad logotype

Blir Q1 också dåligt för Pepins?

Med andra ord om ovanstående analys stämmer så kommer Q1 bli dåligt också. Ergo så försöker vi kliva ur Pepinsaktierna och är nöjda om vi gör en liten vinst på dessa. Lyckas vi sälja på 19-kronorsnivån (GAV är ju 17.37 kr) så är vi glada. Det går ju alltid att köpa in igen om det börjar ploppa upp intressantare case senare.

Med på vår försäljningslista är förutom Pepins såklart även Barista (till vilket pris som helst). Jag tror att även B2B-bolagen Naava och eventuellt Urban Green får hamna här, när handeln med dessa så småningom öppnar. Här hoppas vi dock på lite skördefest – alla pengar vi får in från försäljningar kommer investeras i Brygghuset Finns kommande nyemission.