Castellum köper United Spaces

Det här fina slottet får illustrera artikeln om Castellum och United Spaces

Man kan väl kalla det för en liten bomb, som slog ner i Crowdfundingvärlden! Det börsnoterade fastighetsbolaget Castellum köper det Pepins-crowdfundade co-workingbolaget United Spaces. Köpeskillingen blev runda 200 miljoner kronor!

United Spaces

United Spaces crowdfundades via Pepins i juni 2018. Pre-moneyvärderingen var då 70 miljoner kronor, och man tog in ”cirka” 30 miljoner kronor i crowdfundingrundan. Totala värderingen för ett halvår sedan var alltså i stora slängar 100 miljoner kronor. Jag erkänner glatt att jag hade fel, när jag valde att inte investera i bolaget. Jag skrev då:

Givet att vi har en lågkonjunktur på kommande, så är ett sorts upscale kontorshotell bland de första att ta stryk. Har vi fel kring lågkonjunkturen så får vi stå med lång näsa, för affären är i grunden intressant.

Så, långnäsa på oss! Köpeskillingen nu när Castellum köper bolaget blir hela 200 miljoner kronor, det vill säga en 100%-ig vinst för aktieägarna. Den 21 februari betalas köpeskillingen ut till holdingbolaget som administreras av Pepins. Därefter ska holdingbolaget likvideras (vilket beräknas ta åtta månader) innan aktieägarna får sina pengar.

Det här fina slottet får illustrera artikeln om Castellum och United Spaces
Det här fina slottet får illustrera artikeln om Castellum och United Spaces

Castellum

Stora felet i min analys för dryga halvåret sedan är att jag absolut inte såg möjligheten till uppköp. Det var lite av en svart svan faktiskt. I memorandumet pratades det om…

Bolaget prioriterar tillväxt framför lönsamhet där varje ny etablering är en betydande investering och bedömningen är att det framgent kommer ta cirka 18 månader för att nå lönsam beläggning”.

…samtidigt som man såg en exit i framtiden via börsnotering under 2020. Det var detta jag var så skeptiskt till, jag tror vi är på väg in i en lågkonjunktur och då brukar noteringsklimatet bli iskallt. Men den svarta svanen kom inflygande! Castellum betalar förvisso en saftig premie för United Spaces, men jag kan se varför!

I United Spaces affärsmodell så hyr de stora lokaler i premiumlägen, som de i sin tur hyr ut till sina kunder. Det är en riskabel affärsmodell. När nu Castellum köper bolaget så kan de plocka bort ”mellanhanden”. Risken blir mycket mindre då det bara är en aktör som behöver tjäna pengar, och inte två. Alternativt så blir vinsten större. Castellum äger också många lokaler över stora delar av landet. I dessa kan de exempelvis hyra ut ett våningsplan via co-workingmodellen och resten via vanliga kontrakt. När så den lilla slutkunden växer sig stor och stark så kan Castellum troligen lätt konvertera dessa till hyresgäster inom det övriga beståndet.

Än en gång, grattis alla ni ägare av United Spaces. Det var onekligen en bra affär!