Bloggmässig rötmånad

Det gäller att tänka på procenten vid fakturaköp

Det var nog inte det smartaste av mig att starta upp den här bloggen i juli månad. Sverige har ju tagit semester! Inga nya casePepins att ta ställning till, den gamla vanliga floran av ”hoppfulla”, ”extra hoppfulla” och ”på gränsande till scam-hoppfulla” på Fundedbyme, och relativt tomt och inget som kittlar på Invesdor.

Men det innebär ju inte att man inte kan tjäna pengar ändå. Eller rättare sagt – en minskad utgift är lika mycket värt som en ökad intäkt. Eller troligen ännu mer värd! Utgifterna tenderar att vara fasta och återkommande medan intäkter tenderar vara rörliga och kräver arbete.

Jag driver själv två ”vilande” aktiebolag. Dels ett AB som bara förvaltar lite aktier åt mig, min fru och min frus systerdotter, och dels det bolag (av mig ägt till 100%) vars innehav jag berättar om i den här bloggen. Vidare sköter jag bokföringen åt ett mindre AB.

Spara pengar på administrationen

Alla dessa tre bolag har tidigare använt Fortnox bokföringsprogramvara (och i det tredje fallet även lönedelen). Låt mig först slå fast att jag är extremt nöjd med Fortnox, och kommer inte byta för det bolag jag sköter bokföringen åt.

Men, för mina andra två bolag är det annorlunda, Fortnox kostar ju ändå en tusenlapp per år, give or take. Det är helt enkelt för mycket när det förstnämnda bolaget har cirka 10 verifikat om året, och bloggens bolag kanske har 40-50 verifikat.

Gratisalternativ

Jag har kikat runt lite på nätet, och fallit för följande gratisalternativ:

Bokföring: Kapitas.se
Av de gratisalternativ jag testade så var Kapitas det som föll mig bäst i smaken. Jag har redan bytt från Fortnox för det förstnämnda bolaget, och kommer troligen att byta efter årsbokslutet i oktober även för bloggens bolag. Det saknas lite ”irriterande” funktioner i gratisversionen, men spar jag en tusenlapp om året på att kanske göra en timmes extra arbete totalt, så är det väl värt att byta.

Fakturering: Bokio.se
Bokio är också ett gratis faktureringsprogram, som säkert passar många väldigt bra. Dock så kunde man inte lägga upp egna kontoplaner vilket jag anser vara ett måste för mina bolag. Men Bokios faktureringsmodul var överraskande nog perfekt för mina behov, så jag har flyttat mina fakturor i Excel (som väl inte ens är ett lagligt sett att fakturera) till ett numera lagligt.

Aktiebok: Gratisaktiebok.se
Ah, en underbar tjänst. Bolagen (alla tre) har numera lagligt hanterade aktieböcker och inte något lösbladssystem i en pärm. Rekommenderas å det grövsta, även om du/ni bara är en eller ett par ägare i bolaget.

1 kommentar

  1. Olof Bengtsson

    Hej!
    Tack för en trevlig blogg.
    Som tips kan jag rekommendera Amako Bokföring och Amako Fakturering som jag själv kör. De kostar en knapp tusenlapp per program som engångskostnad. Perfekt för småbolag. Dessutom finns gratis demoversion så man kan kolla först.
    Lycka till!

Kommentarer är stängda.