Loungetillgång via kreditkort eller flygbolagens egna medlemsklubbar

Arlanda. Foto: Daniel Asplund

Att vänta på flyget i en exklusiv lounge var tidigare något som var reserverat för förstaklassresenärer. Idag har detta förändrats och det finns många alternativ för att slippa hantera vanliga flygplatsfenomen som trängsel, skrikande barn och överprissatt kaffe och istället spendera väntetiden på flygplatsen i en bekväm lounge. Två prisvärda lösningar är att få loungetillgång via ett så kallat resekort – ett kreditkort som är extra förmånligt vid resor, eller genom flygbolagens olika lojalitetsprogram. I denna text tittar vi närmare på dessa två alternativ.

Varför besöka en flygplatslounge?

En flygplatslounge är ett begränsat område på flygplatsen där endast vissa har tillträde. Eftersom loungen inte är öppen för allmänheten är den oftast betydligt tystare och lugnare än flygplatsen i övrigt. Dessutom är möblerna oftast bekvämare och internetet snabbare. Därför är loungen en lämplig arbetsplats för dig som är på tjänsteresa och en bra viloplats för dig som måste vänta länge på ditt flyg. Därutöver ingår viss mat och dryck vilket givet de priser som normalt råder på flygplatsrestauranger gör att det kan bli mer prisvärt att betala extra för loungen.

Detta är exempel på vad som kan ingå i en lounge:

 • Mat och dryck. Exakt vad som ingår varierar mellan olika lounger och kan vara allt ifrån fika och snacks till buffé och fri alkohol.
 • Vilorum där du kan sova (ej på alla lounger)
 • Tillgång till skrivare
 • Duschar
 • Spa och massage (innebär ofta en extra kostnad)
 • Lekrum med aktiviteter för barn
Arlanda. Foto: Daniel Asplund
Arlanda ankomsthall. Foto: Daniel Asplund

Flygbolagens egna lounger

De flesta flygbolag har egna lounger på de flygplatser där de har sin hemort samt på andra flygplatser som de trafikerar ofta. Om du flyger med ett stort flygbolag så innebär det att det finns en lounge på de flesta betydande flygplatser världen över. Flygbolagens lounger finns i tre olika nivåer; business-lounger som de som flyger business class har tillträde till, lite lyxigare lounger för de med statuskort hos flygbolaget (guldkund eller liknande) samt förstaklass-lounger som är de lyxigaste och vanligtvis reserverade för de som flyger förstaklass.

Om du flyger i business eller förstaklass ingår således loungeaccess i din biljett. Flyger du med en vanlig biljett går det ibland att köpa sig till loungetillgång. Ett annat alternativ är att gå med i lojalitetsprogrammet för ett flygbolag du flyger mycket med. Du samlar då poäng på varje flygresa du gör (inklusive reser med partnerbolag) och när du når en viss gräns uppnår du en status av att vara en frequent flyer, premium, guldkund eller liknande. Ofta kan du få extra poäng för hotellbokningar och shopping i partnerbutiker och med till exempel Sas Eurobonus kan du koppla vissa kreditkort och få bonus på allt du handlar.

Flygbolagens lojalitetsprogram är gratis så du har alltså inget att förlora på att gå med i flera. För dig som inte flyger regelbundet i tjänsten är det dock väldigt svårt att komma upp i de nivåer som krävs för loungetillgång. Därför är det viktigt att tänka strategiskt och flyga med samma bolag eller dess partners. För dig som bor i Sverige blir SAS Eurobonus det mest rimliga alternativet. SAS är med i Star Alliance som är den största alliansen av flygbolag och inkluderar 46 olika bolag på samtliga kontinenter.

Om det skulle bli störningar under din resa, så kan personalen i flygbolagens egna lounger hjälpa dig med ombokningar och liknande.

Få loungetillgång med ditt kreditkort

Att lite exklusivare kreditkort ger tillgång till lounger som förmån blir allt vanligare. Denna service erbjuds, med undantag för Amex-korten som även har sina egna lounger, genom tjänsterna Lounge key eller Priority pass. Båda dessa tjänster ägs av företaget Collinson som driver drygt 2000 flygplatslounger världen över. Du kan se exakt vilka lounger som finns, vad de erbjuder samt boka dem med Lounge key eller Priority pass app.

Som kortinnehavare får du beroende på vilket kort du har gratis eller rabatterade besök på dessa lounger. Här är en sammanställning över de kort som erbjuder loungetillgång:

 • Amex gold. Årsavgift 2100 kronor, inkluderar fyra gratis loungebesök.
 • Amex platinum. Årsavgift 7800 kronor, obegränsade loungebesök med Priority pass samt i Amex egna lounger.
 • Danske Bank Platinum. Årsavgift 1799 kronor, inkluderar fyra gratis loungebesök.
 • Handelsbanken Platinum. Årsavgift 2400 kronor, obegränsat med loungebesök.
 • Resurs World. Årsavgift på 1068 kr, inkluderar fyra gratis loungebesök.
 • Swedbank Mastercard Platinum. Årsavgift på 1700 kr, obegränsat med loungebesök.
 • Curve Metal. Årsavgift 1800 kronor. Obegränsat antal besök till rabatterat pris (€20)
 • Revolut Premium och Metal. Årsavgift 1200 respektive 1800 kronor. Obegränsade besök med rabatterat pris, gratis besök om ditt plan är försenat i en timme eller mer.

Vilket är bäst, lounge via kreditkort eller flygbolagens lojalitetsprogram?

Dina resvanor avgör hur du bäst bör bära dig åt för att få tillgång till loungerna. Vi har sammanställt de viktigaste skillnaderna i tabellen nedan.

KreditkortLojalitetsprogram
Antal loungerMinst 1100 (beror på kort) spridda över i princip alla världens länder.Beror helt på flygbolag men generellt färre än kreditkortsloungerna.
Kvalitet på loungernaVarierar, men i takt med att allt fler kreditkort erbjuder tillgång till lounge så ökar trängseln i loungerna.Generellt bättre än i kreditkortsloungerna men varierar såklart.
KostnadFrån 1068 kronor per år för fyra besökGratis om du reser i business eller förstaklass samt om du är frequent flyer.
Passar dig somReser mer sällan och eller mer varierat. Det vill säga du använder sällan samma flygbolag och flyger ibland till små flygplatser.Reser mycket och inte är så priskänslig, det vill säga du kan tänka dig att välja ett lite dyrare flyg ifall det ger dig mer bonuspoäng.