Att välja fonder

Att välja fonder

Många svenskar handlar fonder istället för att välja sparkonton. Avkastningen i fonder är i regel högre än på sparkonton, men även för att sprida risken man tar jämfört med aktieköp. Hur du går tillväga för att hitta rätt fonder kan dock vara en djungel i sig, men med hjälp av denna artikel finner du mycket grundläggande information som kan vara till hjälp för dig som går i tankarna om att placera dina pengar.

Hos Konsumenterna finner du lite tips du kan ta del av innan du börjar leta efter lämpliga fonder, något som kan vara en bra start för dig som precis börjat. Där framgår bland annat vikten av att jämföra avgifter, men även spridandet av risken genom att välja fler alternativ.

Att sprida risken

Jämfört med aktier är fonder betydligt mer säkra, främst då du investerar i flera olika bolag på en gång när du väljer en fond. Hos FaktaomFonder kan du lära dig gunderna gällande köp och sälj när det gäller placeringar, samtidigt som de erbjuder mycket matnyttig fakta om olika fondtyper, hur det hela fungerar, men även du går tillväga för att spara dina pengar på bästa sätt.

Kort förklarat är riskspridningen en av de mest centrala funktionerna med fondköp, framförallt då du inte behöver sätta dig in i alla detaljer då du inte har dina pengar i enskilda aktier.Genom att en fondvörvaltare sköter riskanalysen och allt annat som kräver en mer noggrann övervägning behöver du endast placera pengarna och hålla koll på utvecklingen. Något som däremot måste tas upp i sammanhanget är att risker alltid ingår i fondköp, även om de är betydligt färre med lågriskfonder och framförallt sett till enstaka aktier som kan svänga väldigt mycket på kort tid.

Att välja fonder

Hur ser avgifterna ut?

Om du exempelvis använder Avanza för att köpa och sälja fonder hittar du alltid den totala avgiften på sidan när du är inloggad, något som ger dig en bättre översikt om kostnaderna. Storleken på dessa varierar en aning, beroende på flertalet faktorer som risk, utveckling och antal ägare – men räkna med ungefär 1 till 2 % för de allra flesta, även om det givetvis kan finnas större skillnader.

Avgiften du betalar innehåller löpande kostnader, transaktionskostnader, samt allt övrigt som ingår i förvaltningsprocessen. Bolagen du har valt att placera dina pengar i tar alltså betalt för att förvalta och administrera allt åt dig, något som också benämns som förvaltningsavgift.

Vilka fonder räknas in som säkra val?

En viktig aspekt med fondsparande är att de hittas i flera olika kategorier: låg, mellan, hög och högst risk. Här får du välja helt fritt på vilket sätt du vill placera dina pengar, givetvis med diverse för- och nackdelar beroende på graden av risk du tar.

Fördelarna med högre risk kan vara en bättre utveckling, eller för dig som väljer att vara mer aktiv i ditt handlande. Med en lågriskfond får du istället en lägre men betydligt säkrare avkastning, samt att du kan ”parkera” ditt kapital i väntan på bättre tider på börsen, eller om du bara vill ta det säkra före det osäkra.

Hur du går tillväga är helt subjektivt beroende på ditt engagemang, intresse och om du föredrar säkra kort eller mer volatila fonder.

Köp- och säljavgifter gällande fonder

Till sist vill vi även påminna dig om att du slipper köpavgiften när du handlar eller säljer fonder jämfört med aktier, något som kallas för courtage. (Courtage åker du däremot på om du handlar med EFT:er, dvs börshandlade fonder). Det tillkommer däremot valutaväxlingsavgifter på 0,25 % hos Avanza vid fonder som använder sig av en utländsk valuta.

De flesta som sparar med fonder väljer däremot att öppna ett investeringssparkonto för att undvika skatten på 30 % som beläggs på vinsten när du tar ut pengar. Med ett sådant kan du även ta del av ett schablonbeskattat konto där du unviker att redovisa skatten på egen hand, samtidigt som skattesatsen endast ligger på 0,4 % i skrivande stund. Uttag är också helt gratis vilket gör det till ett utmärkt alternativ när det kommer till långsiktigt sparande.