Börshandlade fonder – EFT:er

EFT är börshandlade fonder

ETF:er, det vill säga börshandlade fonder, är en av de mest populära investeringsverktygen för investeraren som vill maximera sina vinster på lång sikt. Handel med börshandlade fonder ger nämligen en bred riskspridning för relativt låga avgifter.

Att komma igång med ETF-handel och faktiskt lyckas är inte enklare än någon annan typ av investering. Efter att du har läst denna guide hoppas vi dock på att du fått en bättre insikt i vad börshandlade fonder faktiskt innebär samt hur man handlar med ETF:er och gör det på rätt sätt.

Men först – vad är ETF:er?

ETF är en förkortning av engelskans “Exchange-Traded Fund”. På svenska kallar vi det helt enkelt börshandlade fonder, då man handlar med dessa tillgångar på en börs precis som aktier. ETF handel innebär således att man handlar med fonder på börsen, fonder som följer utvecklingen på en underliggande tillgång. Denna underliggande tillgång kan exempelvis vara ett index, en råvara eller valuta.

EFT är börshandlade fonder

Majoriteten av EFT:erna är indexfonder av olika slag. Det riktigt intressanta med EFT är att det finns sådana fonder som investerar i en viss bransch. Om du vill exponera dig mot speciella branscher, tex råvaror, esport, finansiella tjänster eller medicinteknik så finns det säkert en EFT med just denna inriktning. Detta betyder att du kan välja en bransch utan att för den skull behöva gå in för individuell stockpicking.

Medan alla investeringar medför risk och indexfonder är utsatta för marknadens totala volatilitet, har ETF:er lägre risk än att investera direkt i enskilda aktier. Fördelen med att köpa en EFT i stället för en ”vanlig aktiefond” är att du kan sälja den när som helst (under bördens öppettider) i stället för att behöva vänta någon dag. Den handlas ju precis som en aktie. Styrkan är dock samtidigt en svaghet – du måste ju hitta någon som vill köpa när just du vill sälja. Oftast finns det dock en market-maker som garanterar köp- och säljsida för fonden.

Så handlar du med börshandlade fonder

Om du dras till säkerheten med börshandlade fonder så är du inte ensam. Faktum är att ETF-handel är väldigt populärt idag bland människor världen över, inklusive svenskar. Inte bara på grund av dess relativt låga riskfaktor men givetvis också potentialen för att tjäna mycket på avkastningen.

Tack vare dess popularitet kan man idag handla med ETF:er på de flesta plattformar. Du kan vända dig till plattformar som Avanza, Saxo och Nordnet för att hitta ETF:er från några av världens främsta aktörer. Det finns fonder för alla typer och alla behov, så nöj dig inte förrän du hittar det som passar dig bäst.

Konsten av att lyckas med ETF-handel

Att bli en framgångsrik ETF-trader är inte något man blir över en dag. Det kräver tid och engagemang, precis som med alla andra investeringar. Det viktigaste att ha i åtanke är vilken typ av investerare du är.

Är du en som gärna ser hög avkastning på lång eller kort tid? För den långsiktiga ETF-handlaren kan du köpa och sälja värdepapper baserat på din investeringshorisont och risktolerans. Om du gillar spänning och inte är rädd för förluster kan du följa trenderna på börsen och köpa och sälja utefter dessa.