Investera bättre med indexfonder

Stopp för GameStop. Bättre med indexfonder

I dessa pandemitider med social distansering är det många som gör av med betydligt mindre pengar än vanligt. Man går ut mindre på krogen, restaurangbesöken blir färre, och om man jobbar hemifrån kan utan problem klädkontot bli mindre. Man har därmed mer pengar på kontot, och fler och fler funderar över hur dessa ska kunna investeras på bästa sätt eftersom räntan bankerna ger är så extremt låg. Det har blivit alltmer populärt att investera på börsen, till och med för småspararna, men vad ska man tänka på innan man klickar på “köpa”- knappen?

Stopp i GameStop

För några veckor sedan blev det stora rubriker sedan ett nätforum uppmanade att köpa aktier i en dataspelsåterförsäljare med följden att aktiepriset sköt i höjden för att sedan falla igen. Vi skrev om denna aktien (GameStop) häromdagen. Sedan dess har mycket riktigt aktien fallit som en sten. Jag gissar att ”fair value” på aktien kanske är $5-$10, och med tanke på att den igår handlades för $50 så finns det fortfarande extrem fallhöjd i aktien

Stopp för GameStop
Enligt Dagens Industri har handeln i GameStop varit en lekstuga. Vi håller med.

Detta är ett tydligt exempel på vad som kan hända när man som nybörjare investerar i aktier – det är lätt att tappa perspektiven. Som exempel kan en aktie gå upp med 1000 eller 2000%, men den kan bara gå ner 100%. Men om det inträffar har du alltså förlorat hela din investering, och det kan ske mycket snabbt.

Ett gott råd är att göra långsiktiga investeringar istället för att hoppas på snabba pengar, och att sprida riskerna. Såväl aktier som börsen kan både stiga och sjunka i värde, men historiskt sett går de upp över tid. Därför kan det vara bäst att skynda långsamt och se ditt sparkapital växa sakta men säkert, och om du vill investera i något mer chansartat bör du bara satsa en viss del av ditt kapital istället för att riskera allt.

Indexfonder för nybörjaren

Om du inte är insatt i aktiemarknaden och inte heller har något större intresse av att följa börsen och kolla din investering dagligen kan det vara ett bra alternativ för dig att investera i indexfonder, framförallt om det är ett långsiktigt sparande du är ute efter som till exempel pensionssparande.

Indexfonder passar perfekt i vilken placeringsportfölj som helst, och är enkelt förklarat en passivt förvaltad aktiefond som strävar efter att följa ett visst aktieindex. Att den är passivt förvaltad innebär att att en stor del av dess köp- och säljaktivitet sker per automatik, vilket möjliggörs genom att den ska följa ett tidigare utvalt index. Detta gör att det blir betydligt billigare än de aktiva fonder där förvaltare sköter den biten, eftersom de naturligtvis tar betalt för sitt arbete. Indexfonder är alltså de fonder som har lägst avgifter, och de är ett väldigt bra alternativ för dig som är långtidssparare, läs mer hur du kan investera i indexfonder på indexfonder.info.