Superfruit: Har vi sett botten?

Har vi sett en botten för Superfruit?

Det kommer väl inte som en total överraskning för bloggens läsare att jag har en stor förkärlek till onoterade aktier? Superfruit är en av dessa, som jag har ett modest innehav i sedan crowfundingintroduktionen på Pepins. Aktien har inte direkt rosat marknaden, ni kan ju själva se kursutvecklingen i bilden nedan. Senast betalt är 9 kronor, vilket dock har varit samma betalt de senaste månaderna.

Har vi sett en botten för Superfruit?
Superfruits aktieutveckling sedan crowdfundingen via Pepins

Kvartalsrapporten för Q2 visade, som jag skrev tidigare, hyggliga siffror, och även Q3-rapporten visade på bra siffror. Speciellt stark är e-handeln med en tillväxt på 32%. Företaget går dock ännu inte plus, men förlusterna minskar hela tiden. Direktförsäljningen mot dagligvarubutiker ökar för varje månad under 2019.

Handeln i Superfruit

Superfruit handlas månadsvis på Pepins marknadsplats för onoterade aktier. Även denna månad handlades som sagt aktien för 9 kr. Till skillnad från tidigare så var det ett stort köpintresse och knappt några säljare på denna nivå. Faktum är att det fanns noll säljsida fram till sista timmen på måndagen, då någon la utt ett säljblock på 1000 aktier.

Det känns alltså som att ”weak hands” har sålt sina aktier och resten sitter kvar i båten. En Twitterprofil jag respekterar skrev också att han nu ställt sig på köpsidan. Jag äger som sagt sedan tidigare aktier i bolaget. Det innebär att jag inte köper fler, men jag kommer inte heller att sälja mina Superfruit.

Onoterat i aktieportföljen

Jag anser att varje aktieportfölj ska innehålla en del onoterade aktier. Hur stor andel är upp till tycke och smak. 5% som krydda är lagom för vissa. Andra, som jag, har upp emot 85% av förmögenheten i onoterade bolag. Det blir lätt så när man själv och halva bekantskapskretsen är serieentrepenörer. Det finns många skäl att krydda portföljen med onoterat, några är:

  • Möjlighet till stor värdestegring: Kan du komma in tidigt i ett bolag som sedan går till börsen så finns chansen för en riktigt stor vinst.
  • Utdelningar: De allra flesta företagen i Sverige går aldrig till börsen, de är ”familjeföretag” som tuggar på år efter år och ger utdelningar till sina ägare.
  • Långsiktighet: När du köper onoterat så får du en påtvingad långsiktighet i ditt sparande – det är ju helt enkelt inte lätt att komma ur aktien. Det kan nog vara en nyttig övning för folk som är vana att trycka F5 dagarna igenom och uppdatera aktielistorna på Avanza.

Investmentbolag – medelvägen

Ett sätt att krydda portföljen med onoterade bolag, och ändå samtidigt ha aktierna likvida, är att investera i investmentbolag. Ta till exempel Wallenbergsfärens Investor, så har de i dagsläget 25% av sin portfölj i onoterade bolag. Läs dock på för varje investmentbolag så du tycker du hamnar rätt, det finns ytterligheter åt båda håll: Industrivärden exempelvis investerar (nästan) uteslutande i börsbolag, medan exempelvis Spiltan bara har några enstaka börsnoterade innehav (varav dock Paradox väger mycket tungt i deras portfölj).