Räntenivåer på svenska kreditkort: vi granskar marknaden

kreditkort

Ränta och kreditkort går som bekant hand i hand. Trots detta råder det en utbredd oklarhet bland den svenska befolkningen om vad räntan egentligen innebär och vad som styr den.

Att ansöka om ett kreditkort utan att ha koll på räntan är inte att rekommendera då det kan leda till obehagliga överraskningar och oväntade utgifter. Föranledda av detta och med stöd från kreditkortsexperterna på bästakreditkortet.se bestämde vi oss för att skapa en överskådlig guide om ränta på kreditkort.

Vad är ränta?

Låt oss börja från början. Ränta är kostnaden man betalar för att ta ett lån från eller beviljas kredit av en bank. Det är alltså en avgift som tas ut för lånetjänster och därmed också hur kredit- och långivarna tjänar pengar.

Ränta anges alltid i procent och brukar idag ligga på mellan 10 % och 25 % för dagens kreditkort. Till skillnad från ett traditionellt banklån där du alltid betalar ränta på hela lånet, betalar du bara ränta på den kredit du använder. Du slipper med andra ord ränta på oanvänd kredit.

Räkneexempel:

Låt oss säga att du använt 10 000 kronor av din kredit och har en ränta på 10 %. Då ska du betala tillbaka totalt 11 000 kronor till kreditgivaren: 10 000 kronor (förbrukad kredit) + 1 000 kronor (10 % ränta).

 Vidare finns det två sätt att ange ränta på och det är viktigt att du förstår skillnaden mellan dem.

– Nominell ränta

Den nominella räntan är den faktiska räntesatsen som kreditgivaren tar ut för sina tjänster. Nominell ränta anges i regel på en årsbasis och är oftast den ränta som kreditgivare visar upp för kunder. Anledning till detta är att den nominella räntan för ett kreditkort alltid är lägre än den effektiva ränta.

– Effektiv ränta

Den effektiva räntan är det totala belopp (i procent) som man ska betala sin kreditgivare. Det innebär att den effektiva räntan även inkluderar andra avgifter och kostnader kopplade till användning av kortet.

 För att sammanfatta det hela är nominell ränta den faktiska räntan medan den effektiva räntan är den nominella räntan + avgifter.

OBS! Den effektiva ränta anges oftast i det finstilta i villkoren.

Räntefria dagar

En fördel med de bästa kreditkorten på marknaden är att de erbjuder räntefria dagar. Precis som det låter är det dagar då du inte behöver betala ränta.

I många fall får man upp till 60 räntefria dagar vilket innebär att du kan använda krediten idag och så länge du betalar tillbaka beloppet inom 2 månader tas ingen ränta ut.

kreditkort

Tips för att hitta ett kreditkort med bra ränta

Med lite bättre koll på vad ränta är för något tänkte vi passa på att erbjuda matnyttiga tips på hur du hittar ett kreditkort med bra ränta. Tänk bara på att räntan endast är en av flera faktorer som avgör hur bra eller dåligt ett kreditkort är.

Därför är det lite av en balansgång att hitta ett kreditkort som för det första erbjuder de förmåner man är intresserad i – t.ex. reseförsäkringar, bonuspoäng på mat eller bränsle, kuponger till mataffärer, etc. – och som för det andra inte kostar alldeles för mycket.

Ett kreditkort med låg ränta fast begränsade förmåner är därför inte att föredra, samtidigt som ett kreditkort med för hög ränta också bör undvikas även om man erbjuds bra förmåner.

En tumregel är att välja ett kreditkort som har en effektiv ränta på under 20 % och alla de tjänster och fördelar du vill ha. Vill du ta en närmare titt på de bästa kreditkorten på den svenska marknaden rekommenderar vi att du följer länken som vi inkluderat längre upp i denna artikel.