Att investera i kreditkortsföretag

investera i kreditkortsföretag

Att satsa på banksektorn och lånebranschen är det många som gör, men en marknad som haft en stark kursutveckling de senaste åren är inte helt oväntat den där kreditkortsföretagen ingår. Om vi tittar på exempelvis Mastercard har den gått stadigt uppåt under året, men även VISA har återhämtat sig väl under den rådande situationen efter några enstaka nederlag.

Om vi istället fokuserar på omsättningen har VISA ökat från 20,6 miljoner USD till 24,3 miljoner under tidsperioden 2018-2021. Mastercard har också gått stadigt uppåt med en omsättning som låg på 14,9 miljoner USD 2018 men som sedan ökade till hela 18,8 miljoner under 2021.

En ytterligare stor vinnare på kreditkortsmarknaden är American Express (Amex) som till en början sjönk rejält under 2020 av förklarliga skäl när pandemin blev ett faktum, främst då kortet används flitigt i lounger och flygplatser världen över. Under 2021 har kursen dock stigit från 118,04 till 148,54 USD vilket är ett gott tecken, men också ett bevis på att marknaden har en god förmåga att återhämta sig.

Hur kreditkortsföretag tjänar sina pengar har stor betydelse

Från en investeringssynpunkt kan det vara intressant att titta på hur mycket en genomsnittlig användare spenderar med de olika kreditkorten. Här nedan hittar du en kort punktlista som kan agera som en slags vägvisare. Datan är inhämtad från Forbes och vi har valt att fokusera på de tre största aktörerna VISA, Mastercard och American Express. Förutom räntan på kortet (som i VISAS/Mastercards fall ofta går till bankerna) så tjänar bolagen:

  • VISA/Mastercard (Tar ut en avgift mellan 1,7 och 2 procent och deras användare spenderar i genomsnitt 1 725 dollar per kort)
  • American Express (Tar ut en avgift på cirka 2,5 procent medan en genomsnittlig användare spenderar upp mot 7 714 dollar per år)

Varför är detta då relevant för dig som funderar på att investera i dessa företag? Till att börja med har du American Express som agerar både bank och betalningsnätverk, medan de satsar på att fokusera på kundgrupper som spenderar betydligt mer pengar. Detta i sig kan vara bra att ha med sig när man börjar fundera över potentialen och hur avkastningen genereras.

American Express tjänar alltså mer pengar både från ränteintäkterna och de som inte genererar någon ränta, alltså högre årsavgifter, valutakonverteringar, betalningspåminnelser och så vidare. Tittar man istället på VISA och Mastercard har de fokuserat mer på en större bredd och framförallt transaktionsavgifterna i synnerhet då korten tas emot i så pass många länder. De erbjuder också en högre nivå av flexibilitet då du kan hitta ett kort som är skräddarsydd för olika användningsområden.

investera i kreditkortsföretag

I vilka länder accepteras de olika korten?

Om du vill veta mer om villkoren för de olika kreditkorten rekommenderar vi att du tar och kikar på någon jämförelsesajt som tex Kreditkortslistan. För att ge dig en mer grundlig översyn av länder där de olika korten tas emot så accepteras VISA, Mastercard och American Express i de allra flesta länder idag, till skillnad av exempelvis Discover som inte kan användas i länder som Grekland, Italien, Ryssland eller Spanien.

VISA och Mastercard är de absolut mest globalt accepterade korten idag då de är kända bland befolkningen och butiker världen över, medan American Express riktar in sig mot en specifik kundgrupp som spenderar mer i genomsnitt. De har också betydligt fler förmåner att erbjuda sina användare som dessutom är viktigare i ett något lyxigare segment.

Hur den globala pandemin har påverkat kreditkortsmarknaden

Sist men inte minst har coronaepidemin haft en stor inverkan på kreditkortsföretagen ur ett globalt perspektiv. Vi handlar delvis mer via nätet, samtidigt som de kontaktlösa betalningarna är bättre ur smittskyddssynpunkt.

Andra faktorer som kan vara intressanta för investerare har att göra med utvecklingen som rör sig mer mot ett digitaliserat samhälle. Användandet av kreditkort har inte bara ökat, det har i mångt och mycket blivit en ny slags valuta då sedlar och mynt numera anses vara förlegade. Att använda ett kreditkort för köp har också blivit mer allmänt accepterat då de levereras med otaliga fördelar som bonuspoäng, rabatter och försäkringar.

Att investera i kreditkortsföretag är dessutom ett säkert val, mycket tack vare att vi handlar mer internationellt idag. Exempel på sajter som vuxit i rekordfart är bland annat Aliexpress och Wish där betal- och kreditkorten är de vanligast använda metoderna när du gör din beställning.