Fyra saker du aldrig bör köpa med kreditkort

fyra kreditkort, fyra saker du aldrig ska köpa

Trenden att använda kreditkort för köp eller till att lösa skulder har växt med tiden och blivit allt mer vanligt.Det är lättillgängligt, enkelt att ansöka om, erbjuds utan krav på säkerhet och ger ett snabbt tillgänglig kassaflöde.

Siffror som presenterats har nu dock visat att svenskarna är ett av de folk som är högst belånade i hela Europa. Detta har till stor del att göra med de låga räntor som varit på bolån, men även snabba krediter i olika former har bidragit till den ökade siffran.

I denna artikel kommer vi gå igenom för- och nackdelar samt när och hur du bör tänka vid införskaffande av ett kreditkort.

Kreditkort – bra eller dåligt?

Kreditkort kan möjligtvis vara stigmatiserat för många personer, just för att det är så pass enkelt och går så pass fort att skaffa.

Statistik har visat på att man lägger mindre eftertanke vid införskaffande och användande av ett kreditkort, än vad man gör vid ansökan om en kontokredit.

Nedan kommer en lista på användningsområden när du inte bör använda ett kreditkort.

Använda kreditkort till att betala restskatt

Många kreditkort kommer med stöd för att kunna betala fakturor, vilket har lett till att man använder sitt kreditkort för att betala av eventuell restskatt, vilket bör anses som en dålig lösning.

Anledningen till detta är att kreditkortet blir en så kallad “quick fix” – en snabb lösning där man skjuter fram problemet till ett senare tillfälle, men utan att riktigt lösa grundproblemet.

I det fall som du inte har möjlighet att betala tillbaka din skuld i tid så kan det blir en mycket dyr historia. Främsta anledningen till detta är den ränta som tillkommer och börjar ticka den dag som skulden förfallit till betalning, räntan är ofta på mellan 10 – 20%, vilket är betydligt högre än många andra typer av lån.

Om det är möjligt ska du alltid betala restskatten med dina “egna pengar” – alltså inkomst som du har förvärvat på egen hand. Prioritera därför restskatten framför konsumtion eller onödiga utgifter och nöjen. Finns inte den möjligheten så rekommenderas snarare ett lån än att använda den tillgängliga krediten som kommer med ett kreditkort.

fyra kreditkort, fyra saker du aldrig ska köpa
Fyra saker du aldrig bör köpa med kreditkort

Använda kreditkort till att lösa olika skulder

Ersatt i regel aldrig en skuld med en annan. Det orsakar ofta mer problem än lösningar. Här gäller det att istället tänka långsiktigt. Hör först och främst av dig till företaget som du är skyldig pengar och se om du istället kan upprätta en amorteringsplan för att betala av din skuld.

Finns inte den möjligheten så rekommenderar vi även att kolla med någon närstående om denne kan vara behjälplig med ett tillfälligt lån.

Använda kreditkort till spontan lyxkonsumtion

Ställ dig själv frågan om du hade gjort detta köp om det vore med “dina egna pengar”, från din intjänade lön. Om svaret på den frågan är nej, så bör du definitivt avstå detta köp.

Du kan dock med fördel använda ditt kreditkort till att handla kläder och andra inköp som du ändå tänkt göra med ditt kreditkort, och på så vis samla på dig bonuspoäng som du sedan kan byta in mot rabatt på din faktura eller prylar i en bonusshop.

Använda kreditkort till en spontanresa

På samma sätt som vi avråder från lyxkonsumtion när det kommer till shopping så är det vanligt förekommande att man spontant bokar en resa med ett kreditkort. Där skulle vi återigen rekommendera att ställa dig själv frågan om resan hade bokats om den betalades med “dina egna pengar”.

Värt att nämna dock är att kreditkort som betalmedel för att betala din resa är ett utmärkt alternativ, då många kreditkort kommer med en tillhörande och kompletterande reseförsäkring, som gäller så länge du betalat minst 50 – 75% av din resa med ditt kreditkort. Använd en hemsida som kreditkort.nu för att jämföra olika kreditkort och se alla tillhörande försäkringar som medföljer.

Slutsats: Använd kreditkortet med sunt förnuft!

Vår varma rekommendation är att främst använda ett kreditkort för att dra nytta av följande fördelar:

  • Bonuspoäng på dina köp
  • Tillhörande försäkringar
  • Räntefri kredit (betala av hela kreditkortsfakturan varje månad)
  • Rabatter i olika butiker och webbshoppar

Flera banker erbjuder kreditkort med bonuspoäng på varje spenderad krona när du betalar med ditt kreditkort.

Flertalet kommer även med tillhörande försäkringar, där den mest omfattande försäkringen ofta är en reseförsäkring. Denna försäkring ger ett ekonomiskt skydd som ger dig rätt till ersättning för saker som om du skulle bli sjuk och behöva avboka din resa, ditt bagage skulle försvinna eller om planet skulle bli mer än tre timmar försenat. Vissa kort ger även loungetillgång på världens alla flygplatser.

Slutligen så vill vi betona vikten i att nyttja den räntefria krediten med varsamhet. Det är lätt hänt att det blir den räntefria krediten som man lever på hela månaden efter att lönen gått till att betala av föregående månads skuld till utgivaren av kreditkortet.