Kontokredit – 3 tillfällen då det kan behövas

kontokredit

En kontokredit fungerar ungefär på samma sätt som ett kreditkort, det är helt enkelt en summa man blivit beviljad men ännu inte har utnyttjat. Ungefär som ett godkänt lån, men med skillnaden att det inte behöver användas eller bli ett lån förrän man faktiskt behöver pengarna. Har man en kontokredit kan man nyttja den summa man har blivit beviljad, men man behöver inte använda hela summan på en gång – eller överhuvudtaget. Man tar ut det man behöver, när man behöver, och betalar tillbaka månadsvis eller hela beloppet på en gång om man vill det.

Något som kan vara bra att känna till om kontokredit är att detta begrepp syftar på själva krediten som finns på kontot, det vill säga summan man har att nyttja. Vänder man på ordet, till kreditkonto, så syftar man istället på kontot där summan finns – kreditkortet, kan man säga, även om kreditkontot inte är fysiskt utan snarare är som ett bankkonto. Skillnaden mot ett bankkonto är dock att bankkontot har faktiska pengar, medan kreditkontot visar en summa man har möjlighet att nyttja i form av lån.

Det finns tillfällen när en kontokredit kan vara väldigt användbar, och här kommer vi att gå igenom några av dessa.

kontokredit

1. Som en potentiell buffert

Även om det bästa förstås är att spara ihop en buffert så är det inte alltid man har hunnit göra det. Kanske har man inte känt något större behov av det tidigare, men plötsligt uppstår behovet – till exempel för att man köpt hus. Då kan det kännas tryggt med en kontokredit, tills man har hunnit spara ihop en riktig buffert. Kontokrediten behöver då inte användas, men om något i huset går sönder så vet man redan att det finns pengar att låna och behöver inte ansöka om något lån, vänta på svar och riskera att bli nekad.

2. Vid oförutsedda utgifter

Det här hänger förstås ihop med bufferten, till viss del. I förra punkten syftar vi dock på att en kontokredit kan vara bra att ha ifall att, men har man ingen sådan och en oförutsedd utgift dyker upp så kan man förstås ansöka om en kontokredit där och då. Detta innebär förstås att man måste vänta på besked, och riskerar att bli nekad. Det kan också vara ett bättre alternativ att ta ett vanligt lån, men fördelen med kontokredit är som sagt att man kan behålla den till ett senare tillfälle och nästa gång inte behöver ansöka utan bara kan begära utbetalning. Detta förutsätter förstås att man har betalat tillbaka allt man lånade innan, eller fått en högre kredit än vad man har behövt nyttja.

3. När man vill köpa någonting innan lönen kommit

Generellt kan man säga att man förstås inte bör handla för pengar som man inte har, och hellre ska vänta tills lönen trillar in. Det finns dock tillfällen då det kan vara värt att använda en kontokredit tillfälligt. Om du länge har tänkt köpa någonting och detta plötsligt dyker upp på rea till ett väldigt förmånligt pris, då kan det vara värt att

använda en kontokredit tills lönen kommer. Man kan då spara pengar på att slippa betala fullt pris, och kan sedan betala tillbaka pengarna direkt när lönen kommer.

1 kommentar

  1. Björn

    Gäller dock att ha örnkoll på villkoren. Många kontokrediter är fruktansvärt dyra om man inte passar sig och finns billigare alternativ att få loss likvider, belåna sin portfölj tex om man har en sådan

Kommentarer är stängda.