Tjäna pengar online

tjäna pengar online

Nej, det här är inget inlägg om hur du ska spela på casino, handla med aktier eller binära optioner eller liknande för att tjäna pengar online. Det är i stället fem bra tips hur du kan tjäna lite extraslantar vid sidan om jobbet. Sätt som jag själv har dragit in lite extrapengar på genom åren.

Spökskriva artiklar och blogginlägg

Att sköta en blogg är ett stort arbete, som kräver engagemang. Inte bara måste man skriva för läsaren, man måste också skriva ”för Google” på rätt sätt, så att sökmotorerna gillar dig. Slutligen måste man kunna affiliatebiten (jag suger på det). Att vara bloggare är faktiskt ett stort arbete.

Men du kan vara ”spökskrivare” åt en bloggare! Som spökskrivare kan du räkna med att kunna fakturera runt 40-50 öre per ord, beroende på hur mycket research man behöver lägga ner. Har du inget eget bolag så fakturerar du exempelvis via Frilans Finans. Det är nog inget du blir rik på, men har du ett intresse inom en viss nisch så kan det vara ett kul extraknäck.

Tror du mig inte? Just nu söker jag själv exempelvis folk som har ett whiskyintresse (eller Gin) och har förmågan att skriva i alla fall hyggligt. Förutom betalningen som står ovan så kommer du också få en del whiskysamples att recensera, från olika destillerier. Hör av dig om detta är intressant.

Lär ut svenska online

Ett annat sätt att tjäna pengar online är att lära ut svenska till folk som vill lära sig vårt språk! Det finns många sajter där du som svenskspråkig kan lära andra svenska – från rena nybörjare till folk som vill ”polera” sin svenska. När du lär ut till nybörjare så bör du ha en del pedagogisk kunskap, men i många fall för de som redan är ”ganska avancerade” så handlar det mer om att samtala online över ett videomöte, och rätta när motparten säger fel (och förklara varför). Ganska så enkla pengar faktiskt – inte så mycket betalt, men enkla pengar som kan göras kvällstid.

tjäna pengar online
Ett sätt att tjäna pengar online kan vara att frilansa och sköta ett företags sociala media.

Sköt ett företags sociala media

Frilansa åt ett par företag för att sköta deras sociala media, som Facebook, Twitter och liknande. Ofta är det ett arbete som ”någon borde” lägga någon timme om dagen på. Denne ”någon” har dock fullt upp med annat, och har inte tid… här kommer du in!

Frilans via Fivver

Har du ett öga för design? Jag har det inte! I några projekt jag startat så har jag hyrt in designen av logotyp, visitkort och företagspresentationer på en frilansare via Fivver.com. Handlar det om enklare programmering, voice-over och liknande så kan man också vända sig dit för att hyra in kompetens.

Ersättningen du får den vägen är nog tyvärr låg, för du slåss om kunderna med arbetare från låglöneländer – som är väldigt duktiga på det som de gör. Men det kan vara ett sätt för dig att bygga upp en portfolio och skaffa lite erfarenhet. Det är dock en sak som gör dig ”unik” bland alla filipinare och thailändare – du kan svenska! Utnyttja det på något sätt!

Handlar det om att göra en logga så är det kanske svårt att få extra betalt för att du är svensk. Men hade jag lejt ut design av en företagspresentation för ett svenskt företag så hade jag gärna betalt extra för att använda en svensk designer!

Flippa saker

Att flippa saker innebär att du köper saker billigt och säljer dom dyrare. Här är det bäst om du har ett specialintresse – frimärken, mynt, hårdrocksskivor, dansband, Märklintåg, Muminmuggar eller vad som helst som du kan specialistera dig i. Har du specialintresset så vet du nog också vad prylarna brukar kosta. Gå runt och kolla på Myrorna, Röda Korset och liknande, eller leta efter större samlingar på Tradera och Blocket. Sälj det sedan styckvis online (eller på annat sätt).

Vilket är ditt bästa tips att tjäna lite extra pengar online? Kommentera gärna!