Intervju med Andreas Johannesson: Nya lagen om snabblån

Andreas Johannesson: Foto Lånium.com snabblån

Min artikel jag skrev i helgen om nya lagkravet kring låneräntor för snabblån fick stor spridning. En uppföljande intervju med ett proffs inom området är därför av intresse. Jag välkomnar Andreas Johannesson som bland annat driver låneförmedlingssajten Lånium.

Andreas, jag vet att ni tidigare har erfarenhet av att driva förmedlingssajter inom sportsbetting, och nu driver ni sajt inom låneförmedling. Vad är den största skillnaden och de största likheterna?

-Sättet som vi får trafik på är väldigt likt. I vårt fall handlar det till största del om sökmotoroptimering. Vi vill med andra ord ranka så högt upp på Google på våra nyckelord. På den vägen får vi trafik till vår sajt som vi sedan förmedlar till våra samarbetspartners. Med andra ord är tillvägagångssättet för att få trafik och sättet som vi skickar vidare trafiken – ofta genom recensioner, listor och prisjämförelser – till våra partners väldigt lik.

-En annan stor likhet med gambling och lån är konkurrenssituationen. De är bland de två svåraste nischerna att ranka på, men också bra betalt per förmedlad lead. Med det sagt så är det högre konkurrens och kommissioner per lead inom gambling.

Affärsmodeller

Sverige svämmar över av spelreklam på tv och banners på Internet.  Samtidigt ser man inte sådan reklam så mycket på Google. Ändras detta efter nyår tror du?

-Som du är inne på så är det inte möjligt (även om många lyckas lura både Google Ads och Facebook) att köpa annonsering från Facebook eller Google inom gambling just nu. Detta kommer att ändras i och med den svenska spelregleringen som träder i kraft 1:a januari 2019. Det är något som många affiliates och operatörer ser som en stor möjlighet för framtida tillväxt på den svenska marknaden.

-Intäktsmodellerna skiljer sig en del mellan de gambling och lån. På lån jobbar vi uteslutande med engångskostnader per förmedlad kund. På gamblingsidan kan man jobba med intäktsdelning, engångskostnader, klassiska fasta avgifter eller blandning mellan dem. Inom gambling jobbar man också i en större omfattning direkt med de olika operatörerna. Vi inom finans och lån ofta går genom större annonseringsnätverk istället.

Andreas Johannesson: Foto Lånium.se

Andreas Johannesson: Foto Lånium.com

Hur hittar era kunder till er, är det via Google-sökningar, betalt annonsering, e-post eller vad?

-Vi jobbar framförallt med SEO och betald annonering på Google. Därifrån försöker vi att kommunicera med våra besökare genom bland annat e-post. Det organiska sökresultatet är där man hittar det största värdet eftersom konkurrensen på området gör att den betalda annonseringen kommer med en stor kostnad.

Nya lagen kring smslån och snabblån

Jag har sett på er sida att ni förmedlar alla sorters lån, från snabblån till bolån och till och med företagslån. Vad innebär den nya lagen kring lånetak på smslån konkret för er business?

-Förhoppningsvis kan det filtrera bort de mest oseriösa aktörerna på marknaden (tyvärr finns det för många) och även skapa en tydligare spelplan för långivare. Förhoppningsvis kan det leda till att vi bygger starkare samarbeten med några stora varumärken som vill bygga en långsiktig affär i Sverige.

Många andra aktörer förmedlar bara snabblån, får de det värre nu och svårare att konkurrera?

-Snabblån är helt klart på väg att konkurreras ut av den nya typen kredit som ofta kallas kontokredit. Det fungerar mer eller mindre som ett kreditkort (men med lite högre räntor) där låntagare kan flytta in och ut pengar smidigt.

-Både som affär och för kunden så är kreditkonton ett mer hållbart sätt eftersom att kunden kan få mer flexibilitet i sin kredit. Långivaren kan samtidigt bygga långsiktiga relationer med sina kunder på ett annat sätt.

Typiske kunden

Hur ser den typiske kunden ut? I min föreställningsvärld är det okej att låna till investeringar och till akuta utgifter, men inte till konsumtion. Mina fördomar säger däremot  att det är mest konsumtionslån som förmedlas?

-Eftersom att vi på Lånium jämför de flesta typer av lån (snabblån, privatlån, bolån och företagslån) så är det svårt att generalisera. Tyvärr lånar för många för konsumtion och det är något som vi alltid försöker att avråda våra besökare från. Samtidigt vill vi hjälpa den typen av kunder att också hitta det billigaste lånet.

-När det kommer till privatlån så är de flesta lånen relaterade till refinansiering av andra lån, renoveringar eller att man lånar till sin kontantinsats eller till en bil.

Jag spekulerade i min förra bloggpost om att affiliatebusinessen inom just gambling och lån är utsatt för en stor ”politisk risk”. Har jag rätt eller fel i mitt resonemang?

-Du har helt rätt i det du skrev. Nya lagar, regleringar och nedstängda eller helt ändrade förutsättningar på vissa marknader är något man börjar vänja sig vid som affiliate inom gambling och finans.