Rätt med RUT-avdraget

RUT-avdraget höjs i nya budgeten till 75.000 kr per år och person.

Den 12 december röstades Moderaternas och Kristdemokraternas budget igenom i Riksdagen. Även om det verkar vara långt kvar tills vi har en ny regering i Sverige har vi i varje fall en budget. Den nya budgeten har många positiva inslag. Förutom att RUT-avdraget höjs kan bland annat löntagare och pensionärer se fram emot sänkt skatt och det satsas mer på polisen, vården och försvaret.

På vänsterkanten var man inte sen att kritisera budgeten. ”En servettskiss” fnyste Löfven och menade att budgeten ger SD mer inflytande. Vänsterpartiet och Miljöpartiet anordnade en manifestation på Medborgarplatsen i söndags. Man kritiserar bland annat planerna att lägga ner Jämställdhetsmyndigheten och minskade miljöanslag.

RUT-avdraget tredubblas

En stor nyhet är att taket för RUT-avdraget tredubblas. Hädanefter man alltså göra RUT-avdrag på upp till 75.000 kronor per person och år, från tidigare 25.000 kronor. Den totala kostnaden för detta förväntas bli 1,25 miljarder kronor.

RUT-avdraget höjs i nya budgeten till 75.000 kr per år och person.
RUT-avdraget höjs i nya budgeten till 75.000 kr per år och person.

Det innebär en stor lättnad för personer som jobbar mycket och som anlitar extrahjälp för att få vardagen att gå ihop. RUT-avdraget omfattar som bekant hushållsnära tjänster som exempelvis städning, snöskottning, gräsklippning, barnpassning och att hämta/lämna barn vid förskola. En jäktad trebarnsfamilj som söker efter barnpassning eller fönsterputs Stockholm kommer tack vare RUT billigare undan. Den som tillbringar timmar varje dag i köer eller på pendeln, kan i varje fall se fram emot en lägre kostnad för den hjälp man anlitar i hemmet.

Kritiken från vänstern saknar bäring

Men se, vänstern tycker att det är fel. LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström menar till exempel att så kallade fördelningsanalyser (ja så kallas de) har visat att det främst är höginkomsttagare som har råd med hushållsnära tjänster. Hon menar att staten inte ska uppmuntra och subventionera denna typ av konsumtion.

Detta är det typiska argumentet mot RUT, men vilken sanning ligger det i det egentligen? Enligt SCB ligger medianlönen i Sverige kring 30.000 kronor. Hemstädning Stockholm kan man få för cirka 1.000 kronor per månad för två rum och kök om man anlitar städhjälp varannan vecka. Att hävda att det inte går att finansiera med en helt normal svensk lön är inget annat än idioti.

I själva verket är RUT-avdraget ett ypperligt sätt att få ner svartjobben i Sverige. Det finns mängder med personer som vill och kan jobba med hushållsnära tjänster. Det är något vi bör uppmuntra. Samtidigt gör skattetrycket att det är dyrt att anlita arbetskraft – oavsett vilken typ av arbetskraft det rör sig om. Utan RUT skulle många anse att de inte har råd att anlita hushållsnära tjänster. Vänsterns kritik att RUT bara gynnar höginkomsttagare saknar därför bäring. I själva verket ger RUT svenska medelklasshushåll ökad möjlighet att anlita denna typ av tjänster. Dessutom är RUT-avdraget utformat så att det är fördelaktigt även för pensionärer att utnyttja det. Det finns ganska många ”helt vanliga” pensionärer som redan använder RUT-avdraget. Snacka om klasskamp.

Skillnad mellan ROT och RUT

Jag kan hålla med om argumentationen att det närbesläktade ROT-avdraget kan sticka i ögonen. Detta avdrag syftar till att subventionera byggnation och reperation av bland annat bostäder. Jag kan väl förstå att det kan ses som orättvist att subventionera investeringar, som en reparation defacto är. RUT-avdraget däremot är inte investering, utan konsumtion, som annars blivit för dyr för ”vanligt folk” pga våra höga skatter på arbete i Sverige. Och där faller vänsterns argument – höginkomsttagarna har råd med hemhjälp oavsett, medan medelklassen och pensionärerna är de som har störst nytta av avdraget. Exempelvis min snart 80-åriga gamla mor.

Generellt sett borde dock politikerna i vänstern sluta med att fokusera på att ”de rika” ska få det sämre, och i stället fokusera på att ”de fattiga” ska få det bättre. Det höjda taket på RUT-avdraget är enligt oss på Fondanalys.se ett utmärkt sätt att:

  • Uppmuntra lagligt arbete (minskar svartjobben)
  • Underlätta vardagen för mängder av helt vanliga svenska hushåll
  • Göra det lättare för invandrare att ta sig in på arbetsmarknaden

1 kommentar

  1. Patrik_k

    Du kan väl inte helt allvarligt mena att låginkomsttagare och medelinkomsttagare skulle har råd att lägga ca 6000 kr/månad på RUT-tjänster? Är knappast normalinkomsttagare som har råd att lägga 75 000 kr/år på det. Och räknar man en familj med två vuxna är det 12 000 kr/månad. Finns inget som försvarar att ha så höga nivåer då det är bara höginkomsttagare som kan utnyttja dessa höga nivåer. 25 000 kr/år vara fullt tillräckligt

Kommentarer är stängda.