Kommande kris i byggbranschen

Dags att byta ut det gamla fönstret mot ett från Kronfönster?

Byggbolaget NCC rapporterar preliminära förluster för tredje kvartalet. Detta sedan man gjort reservationer för garantier, tvister och nedskrivningar för drygt 1.5 miljard kronor. NCC avvecklar också vägunderhållsavdelningen. Notera att denna nedgång i byggbranschen inte har något med bostadsbubblan att göra, då bostadsutvecklingen sedan tidigare ligger i det avknoppade börsbolaget Bonava.

Kronfönster lägger ett varsel där personalen i Polen och Växjö berörs. Enligt styrelseordförande Michael Wickell berörs ”ett tiotal av 18 personer i anställda i Växjö” – med andra ord mer än halva personalstyrkan i Småland. Vad gäller Polen är det inte bestämt ännu om man lägger ner helt och hållet eller om det handlar om en neddragning. I Polen arbetar ett 30-tal personer.

Kris i byggbranschen: Dags att byta ut det gamla fönstret mot ett från Kronfönster?
Operation ”Rädda Byggbranschen”. Dags att byta ut det gamla fönstret mot ett från Kronfönster?

Motgångar i byggbranschen

Ovanstående är två exempel på motgångar för svenska byggbolag. Det är med andra ord inte helt enkelt att tjäna pengar i den svenska bygg- och anläggningsbranschen. Byggbranschen kommer inte övervintra en eventuell brusten bostadsbubbla med hjälp av andra byggprojekt som infrastruktur, vägar eller renoveringar. Infrastruktursatsningar á la Keynes kräver ju att du har en villig betalare. Kommunerna kommer inte sitta på ett överflöd av pengar som de kan satsa nu när konjunkturen viker. Staten har viktigare saker att lägga sina pengar på, som exempelvis vården, försvaret och det övriga samhällskontraktet.

Jag tror dock att staten på något sätt kommer omfördela in skattepengar i byggande av flerfamiljshus (hyreshus) så att inte byggandet stannar av totalt. Jag tror dock inte att vi kommer se ett nytt miljonprogram i Sverige. Räntorna kommer gå upp framledes och folk kommer då smärtsamt att få inse att bostäder är något man även kan förlora pengar på. När denna insikt når folket så kanske vi kommer se en revansch för hyresrätten?

En del av lösningen är såklart den politiskt mycket heta potatisen marknadshyror. Men när vi har politiker som inte ens kan enas om vem som kan prata med vem i regeringsbildningen, så kan vi knappast hoppas att vi kan se en samsyn kring en reform kring detta. Eller kring andra för svensk ekonomi nödvändiga reformer, som exempelvis nedtrappning av ränteavdraget. Det är beska piller som behövs tas, efter årtal av oansvarigt festande.

Uppdatering 2021

Sedan den här artikeln skrevs 2018 så har mycket hänt under Coronakrisen. Folk har haft mycket fritid hemmavid och inte haft något att göra. Det har varit extrema priser på exempelvis timmer, när folk ska bygga om sina sommarstugor och villor. Vi har också sett en rejäl ökning av sällanköp som exempelvis vitvaror och inredning när folk ska få det fint och ombonat hemma. Många arbetsplatser låter också folk jobba hemifrån framöver, på heltid eller deltid. Trenden med att bygga om hemma och köpa nya, funktionella möbler kommer nog fortsätta ett tag till!

Däremot är byggbranschen, och faktiskt resten av den svenska industin i stor fara om Cementa tvingas stoppa kalkbrytningen på Gotland. Regeringen har gett ett undantagstillstånd i ett halvår till, men lagom till valrörelsen kan det bli som så att det kommer läggas varsel i tiotusental. Troligen kommer det komma en lösning, men innan den finns på papper så håller jag mig utanför byggbranschen.